Новородени момиченца в Кандахар Снимка: архив, Reuters

Случаят на беден фермер и неговите деца шокира Северен Афганистан. След като жена му почина при раждането на техните близнаци, бащата продал двете момиченца още в болницата, пише германското издание Der Spiegel.

Доктор Мохамед Анвар Вардак говори бързо и развълнувано, когато става въпрос за случая на Мохамед Захер и починалата му съпруга Камаргул.

„Направихме всичко възможно за младата пациентка, но не успяхме да я спасим“, споделя лекарят от болницата в град Пули Кумри. Въпреки спешната операция и други медицински интервенции 36-годишната жена починала в ръцете му.

„Наистина трагичен случай. Нищо не можехме да направим срещу емболията на майката с нашите оскъдни средства, но поне успяхме да спасим двете момиченца“, допълва д-р Вардак.

Смъртта на майката в този беден регион на северен Афганистан е тъжната реалност, която се случва често. Много майки са починали по време на бременността или непосредствено след раждането.

И лекарите в тази малка болница не са шокирани толкова от смъртта на пациентката при недостига на медицински средства, а по-скоро от съдбата на малките момиченца след това. Освен новородените близначета, семейството има още 4 деца и живее в малко селце в района на провинциалния град Баглан. 

По вестниците в Афганистан историята на фермера  Мохамед Захер е поместена в дребни графи, но тя е показателна за отчаянието на афганистанския народ. Непосредствено след смъртта на съпругата си бащата започнал да търси купувач за децата.

„Един от надзирателите на болницата го чул да разговаря с друго семейство – споделил, че няма средствата да отгледа близнаците, а сега след като и съпругата му починала, положението се влошило съвсем“, разказва д-р Вардак.

Едното момиченце той продал за 20 хиляди афгани (375 щатски долара), а другото момиче – за 30 хиляди афгани (563 щатски долара). И така, от мизерията на фермера бързо се получила сделка. За кратко време и двете деца били продадени за сумата от около $1000. А това за фермера е цяло богатство.

Властите са научили за трагичното събитие от репортери и обаждания на загрижен медицински персонал, отбелязва Der Spiegel. Те веднага започнали издирване на бащата. „Когато не можеш да отгледаш децата си, можеш да ги подариш на роднини, това е съвсем нормално в Афганистан. Но когато взимаш пари за децата, това вече е наказуемо“, обяснява местният шеф на полицията в града.

Дали ще успеят да открият бащата все още е несигурно. Селото, където той живее, се счита за „крепост“ на талибаните. По тази причина полицаите трябва да бъдат много внимателни, за да не се стигне до по-сериозни случаи, обобщава Der Spiegel.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase