Снимка: vsichkizabioraznoobrazieto.eu

Световният ден на Биоразнообразието – 22 май, е и денят, в който Европейската комисия стартира втората фаза от кампанията “Биоразнообразие. Всички ние сме част от него”.

От стартирането на кампанията на 22 март до днес хора от всички възрасти и държави "се свързаха с природата" чрез интерактивната интернет страницата на кампанията и социалните мрежи.

През първите шест седмици сайтът беше посетен над 520 000 пъти, като броят на посетителите расте всеки ден. Около 56 000 души от над 120 страни са подкрепили кампанията на страница във Facebook, а над 14 000 от цял свят са използвали приложението "Биоразнообрази ме".

Втората фаза на кампанията стартира с въздействащ видеоклип, чието основно послание е спешната нужда от конкретни действия. Клипът има за цел да подчертае как загубата на една дори и незначителна брънка във веригата на живота може да повлияе отрицателно върху целия баланс в природата.

Акцентът на тази фаза е върху ролята, която всеки човек може да изиграе, и как да помогнем за предотвратяването на загубата на биоразнообразието.

Този етап ще даде конкретни примери за това какво може да направи всеки от нас, за да промени нещата.

Надеждата е, че с откриване на повече факти за природата, които ние често приемаме за даденост, ще се научим да полагаме по-голяма грижа за нея.

Кампанията има специален фокус върху страните, в които се счита, че действията ще бъдат особено полезни. Успешен старт на кампанията има вече в Испания, Холандия, България, Румъния, Полша и Италия с помощта на ПР активности и улични рисунки.

Какъв е проблемът с биологичното разнообразие?

Още по темата

Глобалното биоразнообразие е под сериозна заплаха, намаляването на видовете варира от 100 до 1000 пъти. Повече от 1/3 от видовете са застрашени от изчезване и около 60% от екосистемите на Земята са се влошили през последните 50 години.

Човешката дейност причинява тази загуба, чрез промяна на използването на земята, свръхексплоатация, неустойчиви практики, замърсяването и въвеждането на инвазивни видове, които водят до унищожаване на местообитанията и видове, фрагментация и влошаване на работата. Измемението на климата също е фактор.

Днес от 11 часа на входа на Борисовата градина до езерото Ариана (София), столичани и гости на столицата ще могат да отбележат Международния ден на биоразнообразието, който се провежда едновременно в шест европейски столици – Амстердам, Мадрид, Варшава, Рим, Букурещ и София.

В специално „селище на биоразнообразието”, изградено от информационни пана, всички желаещи могат да узнаят повече за това колко важно е да опазим разнообразието на живота на земята и какво може да направи всеки от нас за съхраняването му.

Чрез живописни филмови кадри, презентации, информационни материали и викторина посетителите ще могат да обогатят познанията си по темата. За най-младите се организира пъстър карнавал на биоразнообразието с три големи награди. Целта е да покажат, че познават добре типичните за българската природа диви растения и животни.

На официалното откриване са поканени г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-жа Нона Караджова, Министър на околната среда и водите, и г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на София, както и представители на Министерството на образованието, младежта и науката.

Международният ден на биоразнообразието е част от общоевропейската кампания, организирана от Генералната дирекция „Околна среда” на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase