Снимка: Булфото

2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие.

Това е уникално събитие в историята на ООН, което беше регламентирано с Резолюция и беше официално отбелязано на церемония в Монреал през ноември миналата година.

Целта на ООН е да обедини 193-те държави членки да работят заедно за защитата на живота на Земята.

Под мотото “Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот” ще премине Международната година на биологичното разнообразие (БР).

Това съобщи на пресконференция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) министър Нона Караджова, която обяви Международната година на биологичното разнообразие в България.

“България е една от най-богатите на биологично разнообразие европейски държави, втора в Европа след Испания“, каза екоминистърката.

Във връзка с опазването на редките и застрашени видове (30 от които вече безвъзвратно са загубени) е подготвена нова Червена книга на България.

Предстоящото издание включва три тома – растения, животни и местообитания, както и интерактивна електронна версия.

В областта на защитените територии страната ни има дългогодишни традиции. Мрежата от защитени територии по настоящем обхваща 5,1% от територията на страната.

През декември 2007 година Министерският съвет прие списък от 114 защитени зони за опазване на дивите птици и списък от 228 защитени зони за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна.

По този начин българската част от европейската екологична мрежа Натура 2000 възлиза на 33,8% от територията на страната и е един от най-високите проценти в Европа.

Още по темата

Съхранената природа означава съхранена почва, въздух, води, природни ресурси, т.е. нашият живот. Съхранената природа е и капитал за развитие на успешен бизнес – екотуризъм, биоземеделие, устойчиво горско стопанство.

За местните Натура 2000 е възможност за печеливш поминък, за земеделците – за получаване на средствата от европейските фондове под формата на компенсации.

Трябва да се привлече общественото внимание към съдбоносната роля на БР за живота на планетата, включително и нашия собствен.

Загубата на биоразнообразие е толкова сериозна заплаха, колкото и измененията на климата, тъй като деградацията на екосистемите често достига до изчезване на видове, което е необратим процес, отбелязаха от ръководството на МОСВ.

На 19 януари ЕК отбеляза откриването на Международна година на биологичното разнообразие с доклад за бъдещите възможности за развитие на политиката в тази област.

Независимо от положените усилия досега биологичните видове продължават да изчезват с тревожни темпове, което налага приемането на нов подход, за да се прекратят тези загуби, заяви комисарят по околната среда Ставрос Димас.

Предстоят задълбочени дискусии с държавите членки, европейските институции и другите заинтересовани страни.

Те ще започнат на европейската конференция на високо равнище „Визия за биоразнообразието и цели след 2010 г.“, която ще се проведе в Мадрид в края на месеца.

Въз основа на това споразумение и по-нататъшната работа ЕК ще представи до края на годината нова стратегия на ЕС за биоразнообразието, насочена към постигането на договорената цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase