Жозе Барозу. Снимка: архив, Ройтерс

Целта на руския президент Владимир Путин, когото Киев и Западът обвиняват в организиране на проруски бунт в Източна Украйна, е да установи пълен контрол над Украйна.

Това заяви във Вашингтон председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес.

Още по темата
"Нямам никакви съмнения, че целта на Путин е да има пълен контрол над Украйна. Не казвам, че целта му е непременно да окупира цялата страна, а да има пълния контрол над нея", каза Барозу в реч пред Атлантическия съвет, мозъчен тръст за трансатлантическите отношения.

"Всъщност той самият ми го каза. Многократно каза, че независима Украйна е творение на Запада", каза Барозу, според когото Украйна е от ключово значение за руския проект за Митнически съюз, който Москва иска да създаде със съседите си.

Емоционално и интелектуално "руските управници, очевидно и президентът Путин, не са приели независимостта на Украйна и смятат, че тя трябва да е част от Русия", заяви Барозу.

Приетите от САЩ и ЕС санкции имат за цел да покажат, че ще има тежки последици за Русия, ако тя продължи да дестабилизира Украйна, посочи той.

Редица наблюдатели смятат, че липсата на единство в ЕС пречи на приемането на по-строги санкции срещу Русия, но според Барозу ЕС прави много.

"Каквото и да правим, санкциите ни ще имат по-силно въздействие от тези на САЩ, по простата причина, че сме най-големият търговски партньор на Русия", изтъкна председателят на Европейската комисия.

По повод руските заплахи да се спрат доставките на природен газ към Украйна, което може да затрудни доставките за ЕС, Барозу припомни, че и Русия е зависима от ЕС.

"Вярно е, че някои от нашите страни членки са зависими от газа, но и Русия е силно зависима от Европа, защото сме много добър клиент, който плаща навреме с едри банкноти", заяви Барозу.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase