Владимир Путин. Снимка: Reuters

Западът "забърка кашата" в Украйна, а сега търси виновни и затова наложи санкции на Русия, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Той обаче засега е против ответни руски санкции срещу Запада.

Още по темата

Путин заяви, че правителството на Руската федерация е предложило да се въведат ответни санкции срещу САЩ и ЕС, но той не е дал разрешение за  това, предаде ИТАР-ТАСС.

 "Руското правителство вече предложи някои ответни стъпки. Аз смятам, че това не е необходимо", заяви пред журналисти руският държавен глава.

Той обаче добави, че "ако нещо подобно продължи, то ние, разбира се, трябва да помислим за това кой и как работи в ключовите сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор".

 "Много бихме искали да не прибягваме към никакви мерки в отговор", заяви Путин.

Путин отново отправи обвинения към САЩ, че дирижират украинската криза, но остават в сянка. "Мисля, че това, което се случва сега, ни показва кой наистина ръководи процеса отначало", каза той. По думите му това, че САЩ са излезли на преден план в разрешаването на кризата в Украйна, "говори, че те първоначално и са оглавявали този процес".

Путин призова Киев и проруските протестиращи да уважават Женевското споразумение от 17 април и да седнат на масата за преговори, предаде Ройтерс.

Руският президент изрази надежда, че проблемът със задържаните в Славянск наблюдатели от ОССЕ ще бъде разрешен, като според него всички страни трябва да си направят изводи от тази ситуация.

Путин отново отхвърли твърденията за участие на руски военнослужещи в събитията в Украйна. "Отговорно заявявам, че в Украйна няма нито руски инструктори, нито специални части, нито войски - няма никой", заяви президентът на Русия.

 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase