Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия е изпратила писмо до министерството на икономиката и енергетиката в София, в което се изразява загриженост от откритата от ДКЕВР процедура за отнемането на лицензиите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП). Това съобщи Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Еврокомисията е загрижена от липсата на реформи в областта на енергетиката съобразно препоръките от миналата година на ЕК и на Световната банка. Процедурата в ДКЕВР изглежда е свързана със спор между НЕК и трите ЕРП. Според еврокомисията подобни въпроси е редно първо да намерят решение пред българския търговски съд при прилагането на обичайните процедури на търговското и гражданското право, когато става дума за спорове по разплащане, посочи Сабине Бергер.

Още по темата
ДКЕВР следва като национален контролен орган да следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор. Това включва наблюдението за спазването на изискванията, посочени в лицензиите на енергийните дружества, както и дружествата да имат необходимите средства, включително финансови, за да извършват дейностите, залегнали в техните лицензи, отбеляза говорителят на еврокомисаря Йотингер.

ДКЕВР трябва да изпълнява своите задачи при пълна независимост от правителството и пазарните интереси. Комисията не следва да търси насоки от правителството или от други обществени органи, посочи Бергер.

ЕК отбелязва, че ДКЕВР трябва да извършва своята дейност прозрачно, при спазване на правата на засегнатите дружества. Решенията трябва да бъдат пропорционални и мотивирани. ЕК ще наблюдава това внимателно и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не успее да запази независимостта на ДКЕВР, или ако самият регулаторен орган се провали в изпълнението на своите задължения по правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар, заяви Бергер.

ДКЕВР откри през март процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества в страната. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-Про продажби. От енергийния регулатор обясниха решението си с необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase