Снимка: Булфото

Дългоочакваната среща между Националната електрическа компания (НЕК) и ЧЕЗ България се състоя днес, съобщиха от електроразпределителното дружество.

"Отправихме конкретно предложение за разумно уреждане на възникналите спорове", съобщи след разговорите изпълнителният директор на дружеството Кремена Стоянова.

Споразумение между двете страни няма, но важното е, че разговорите започнаха, уточниха още от ЧЕЗ пред Investor.bg. На срещата не са поставени крайни срокове за отговор на предложението и не са присъствали представители на енергийния регулатор или на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Припомняме, че държавната компания претендира за задържани плащания от страна на трите електроразпределителни дружества в общ размер на 347,6 млн. лева. Искането беше изпратено чрез Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която даде краен срок за разплащане, който изтече в края на миналата седмица.

До този момент по сметките на НЕК въпросните средства не са постъпили, а държавната компания уведоми главния прокурор за заплаха за доставките на електричество заради задълженията. От прокуратурата все още не са реагирали на този сигнал.

На 7 април предстои открито заседание в енергийния регулатор, на което ще присъстват представителите на трите ЕРП-та и НЕК. След него ДКЕВР ще трябва да реши как да продължи откритата процедура по отнемането на лицензите.

Междувременно от ЧЕЗ изпратиха жалба до ДКЕВР заради неплатени средства от страна на НЕК към ТЕЦ Варна.

Според записаното НЕК дължи общо 34,5 млн. лева (с лихвите) на топлофикационното дружество. Преди да бъде внесена тази жалба, от ДКЕВР многократно коментираха, че не могат да започнат процедура, подобна на тази срещу ЕРП-тата, защото производители на енергия не са подали жалби за неизплатени средства.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase