Снимка: Pixabay/NoName_13

Ново глобално проучване установи, че недоволството от демокрацията се задълбочава в части от Европа, където правителствата не отговарят на демократичните очаквания на своите граждани.

Индексът за възприятие на демокрацията (DPI) е най-големият глобален тест за демокрация, с почти 63 000 души от 53 страни, включително 15 членки на Европейския съюз, анкетирани между февруари и април тази година.

Докато мнозинството от гражданите на ЕС (57%) смятат родните си страни за демократични, в три страни членки - Франция, Гърция и Унгария - мнозинството вече смятат, че вече не живеят в свободни демокрации.

В Унгария само 31% от гражданите смятат страната си за демократична. През последните години страната беше хваната в кръстосан огън с Брюксел заради отстъпление от демокрацията и нарушения на върховенството на закона, включително законодателство срещу ЛГБТ, задушаване на независими медии, широко разпространено кумовство и политическа намеса в съдебната система.

Недоволството нараства и сред гърците, като само 43% от тях смятат страната си за демократична.

Гърция, родното място на демокрацията, наскоро беше подложена на щателна проверка
заради твърдения за отблъскване на нелегални мигранти в Средиземно море, ерозия на свободата на медиите и разрастващо се разследване на шпионски софтуер, включващо журналисти и опоненти.

По-рано тази година Европейският парламент прие първата си резолюция относно върховенството на закона в Гърция, осъждайки продължаващия регрес и призовавайки за преразглеждане на фондовете на ЕС.

Във Франция почти половината от анкетираните (46%) смятат страната си за демократична. Икономическите сътресения, възмущението от пенсионните реформи на президента Еманюел Макрон и нарастващото недоверие в управляващата класа доведоха до рязък спад на възприятието за демократичност в страната.

В други европейски страни, като Германия, има нарастваща пропаст между това колко важна според хората е демокрацията и колко демократична смятат страната си, известна още като възприеман демократичен дефицит (PDD).

Този дефицит възлиза на удивителните 51% в Гърция и 50% в Унгария. Той също се е увеличил със значителните 9% в Германия от 2023 г. насам, където сега възлиза на 36%.

Впечатлението, че правителствата често действат в интерес на малцинствена група, а не за общото благо, също се е увеличило средно в Европа от 2020 г. насам, като рязко увеличение се наблюдава в Германия от 34% през 2020 г. до 54% през 2024 г.

Привличащи вниманието скок от 20% илюстрира назряващото недоволство от тристранната управляваща коалиция на канцлера социалист Олаф Шолц със Зелените и либералите, която положи клетва през 2021 г. Неговите коалиционни партньори са в спор по редица политически въпроси, от бюджета до надбавки за отглеждане на деца и икономическа политика, подклаждайки разочарованието и причинявайки падане на неговата социалистическа партия SPD в анкетите.

Индексът за възприемане на демокрацията (DPI) също така дава представа за това върху какво хората искат да се съсредоточат техните избрани правителства.

В малка част от анкетираните държави от ЕС (осем от 15) подобряването на здравеопазването се очертава като приоритет номер едно.

Справянето с бедността също се разглежда като сериозна загриженост в няколко държави, като оглавява списъка в четири от 15-те изследвани държави-членки.

През последните две години също се наблюдава рязко увеличение на дела на хората, които казват, че "намаляването на имиграцията" трябва да бъде основен приоритет на правителството. Тази тенденция е особено забележима в Австрия, Германия, Ирландия и Франция, където имиграцията разтърси списъците с приоритети на анкетираните през последните години.

Намаляването на имиграцията трябва да бъде сред първите три приоритета на техните правителства, според 44% от германците, 40% от австрийците, 37% от французите и 31% от ирландците.

Германия е световен лидер по отношение на най-високия дял на хората, които искат правителството им да се съсредоточи върху намаляването на имиграцията (44%), надхвърляйки всички други приоритети. От друга страна, изменението на климата се изплъзва надолу в списъка с приоритети сред германците, като само 24% от тях го виждат като един от първите три приоритета.

Маргинални партии, провеждащи кампания с твърда линия по отношение на миграцията, се прокрадват в социологическите проучвания преди ключовите европейски избори през юни. Популистките партии, които водят кампании по силен антимиграционен дневен ред, са на път да спечелят тези избори в поне седем държави-членки на ЕС и да станат втори или трети в още девет.

Неотдавнашно проучване предполага, че търканията между две племена избиратели, едното притеснено най-вече от изменението на климата, а другото от имиграцията, може да повлияе на резултата от европейските избори през юни.

Въпреки че все още има нетно положително възприемане на ЕС във всички изследвани глобални държави, с изключение на Русия, този положителен имидж донякъде стагнира в целия свят e, както е за САЩ и ООН.

САЩ също са изправени пред нещо като криза на възприятията, включително в различни страни от ЕС.

Сега възприемането на САЩ е нетно отрицателно в Австрия (-22%), Ирландия (-5%), Германия (-4%), Белгия (-4%) и Гърция (-4%).

Въпреки продължаващото й нахлуване в Украйна, възприемането на Русия продължава да нараства средно рязко по целия свят от 2022 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase