Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Откриването на изложбата "Български златни съкровища. Варна и най-старото злато на света" привлече безпрецедентен брой европейски началници снощи в Европейския парламент.

Председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц и на Съвета на ЕС Доналд Туск, заедно с премиера Бойко Борисов и комисаря Кристалина Георгиева, дойдоха на събитието.

Според Шулц, който е депутат от 23 г., подобно нещо не се е случвало никога в парламента, където по думите му е откривано всичко "от дегустации на сладки от Южна Италия до изложби на червеи“.

"Присъствието на българското злато е чест за парламента, не само защото е най-старото, но и защото е свързано с културното наследство на Европа", заяви Шулц.

Председателят на Еврокомисията Юнкер отново прояви специалното си отношение към премиера Бойко Борисов, който беше патрон на изложбата и долетя за нея направо от Истанбул. Той заяви пред високопоставените гости и подбрана българска публика, че изложбата не само показва величието и древността на България, но и че "Бойко Борисов е златното момче на България".

Юнкер съобщи, че дълго отлаганото му посещение в България ще се състои преди края на годината и ще включва и Варна. "Да живее Варна, да живее България и нейният премиер", завърши шефът на Еврокомисията.

Неговата заместничка Кристалина Георгиева използва случая да поздрави правителството, че за тази година е пето по усвояване на европейски средства в ЕС. "Настоящето и бъдещето на България са в ръцете на народа, на правителството и на премиера Бойко Борисов", заяви комисарката, която отговаря за европейския бюджет.

Самият Борисов беше по-скромен и каза, че присъствието на толкова високи гости е не толкова признание за него и за ГЕРБ, колкото за българския народ и за неговите усилия да върви напред. Борисов поздрави евродепутатите, че са дошли на изложбата независимо от политическата си принадлежност и така демонстрират единството на България в Брюксел.

Инициативата за показването на варненското злато в Брюксел е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, който е от Варна. Той беше поканил на откриването и тракториста Райчо Маринов, който пръв се натъкнал на халколитния некропол край града през 1972 г.

От над 300 гроба, разкрити досега, в Брюксел до края на седмицата могат да се видят находките от най-известните два.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase