Снимка: Facebook

Георги Енев се е предал на полицията, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Енев открадна 1,5 млн. лева от инкасов автомобил в Пловдив и изчезна с парите. От 22 юни той бе в неизвестност.

Енев се е предал днес между 18.30 и 19.00 часа. Той се е появил с раница, в която обаче първоначалният оглед не е намерил пари, каза Цветанов. Той посочи още, че се надява предстоящите разговори с Енев и бъдещите действия на прокуратурата да доведат до възстановяване на откраднатата сума.

Пловдивската прокуратура е повдигнала обвинения на охранителя Георги Енев в негово присъствие, съобщи Галин Гаврилов от прокуратурата.

В 16.00 часа днес в прокуратурата е пристигнал адвокат, който се е представил, че защитава Енев. Той е заявил, че Енев иска да се предаде и действително веднага след това, мъжът се е предал.

Още по темата

В момента Енев е задържан в следствения арест. Прокуратурата му е повдигнала обвиненията, които претендира към него, в негово присъствие и утре ще му бъде гледана мярка за неотклонение.

В един бъдещ процес това, че се е предал, би могло да бъде облекчаващо обстоятелство, но укриването би могло да се счита за отежняващо обстоятелство. На този етап е рано да се говори за съдебния процес срещу Енев, уточни прокурор Гаврилов. Адвокатът е пожелал името му да не бъде съобщавано на този етап. 

Обвинението срещу Енев е за това, че като длъжностно лице - "охранител инкасо" във фирма "G4S Секюрити Сървисиз България" АД - София, той е присвоил чужди пари - сумата от 1 470 000 лева, собственост на "Райфайзен банк", "Юробанк" и "Прокредит банк", връчени му да ги пази.

Присвояването е в особено големи размери и представлява тежък случай.

Енев беше обявен за общодържавно издирване от 22 юни. Окръжна прокуратура Пловдив беше издала постановление за задържането му, както и европейска заповед за арест.

На 22 юни е получен сигнал, че на ул. "Петрова нива" в Пловдив има изоставен инкасов автомобил. При огледа е установено, че от колата, собственост на частната охранителна фирма, липсват около 1 500 000 лева в различна валута.

Издирваният Георги Енев се отървал от колегата си, като му дал 20 лева да купи закуски и го оставил на улицата, като не се върнал.

Двама свидетели са видели как Енев как разтоварва парите от инкасо автомобила  и сам ги натоварва в личния си автомобил. Той е свалил униформата си и е облякъл цивилни дрехи.

Личният автомобил на Енев, с който е пренесена крупната сума, беше открит край село Храбрино.

Според източници на БНТ на Еньовден Георги Енев е засечен в село Хвойна, облечен като билкар. Той се бил упътил към граничната бразда с Гърция и се крил в Родопите, изчаквайки удобен момент да премине в южната ни съседка.
 

Информацията е актуализирана в 20.35 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase