25

Митолог

преди 6 години

Няма особен смисъл в тези усилия депутатски....Дори терминът """ дигиталното пространство У НАС..""" звучи абсурдно...... А искаме еврокомисар в тая материя ! ! ! Смех.........

24

PD

преди 6 години

Наистина бе за десерт!Гоче, Гочее, Гоче. Затри са арното чадо на мама. От сой дяте, ама не удурдиса на буля. *** к'во да'т хортувам как' Сийке, те сите са таквиз. Младите да се погаждат, пък друг'то е паратька раб'та.

23

PD

преди 6 години

Е т'ва е България. Сите накрая сме или роднини, или земляци. В краен слушай баджанаци.И както е казал поета:Всичко Българско и родно, Любя, тача и милея.Сполай ти за приятните емоции, и със здраве.

22

PD

преди 6 години

Не зная какво е окаръчим, предполагам оформяме вади ( канли за поливане). Каръци са канали за отичане на вода. А пиростията е метална подложка, под която е огъня, а върху нея се слага казан, сач, или бакър.

21

Циник до шибириби

преди 6 години

:-) не е баш ..баш..Бабата се радва, че ( обикновено длегия.. Икаруса вози по-меко...и спира на кръговото, където хората слизат!:-) ама иначе добър опит

20

Циник

преди 6 години

Истински случай в Хасковско заведение:Младеж, и момиче седят на маса, и чакат сервитьораСервитьора взима поръчката на момчето(кавалера) порция кябапчета с гарнитура, и бира...Сервитьора учтиво го пита:- ъм за путьето?:-)

19

Циник до шибириби

преди 6 години

Преведи ми го на български:Разговор на спирката за Болярово.-Ко чакаш мъ Керо?-Чакам длегия реис за Буляруу.-Закко нега?-Оть по хубуу клать и на чакръкчиятъ съ празни.

18

PD

преди 6 години

Диалектите са безценен извор, за всеки който се интересува от произхода и връзките на хората населявали Балканите, а и не само. Баба ми тесаше троскута ( ~копаше плевели), но от тесам (глагол), излиза, че инструмента е тесла. И наистина, такъв инструмент имаше, за работа в градината, различен от дюлгерския, но с също име. Дюлгерската тесла, дяла дърво, от дела-дейност, работа. Интересно, че тесла, като инструмент, не е известен в централна и северна Европа. А раб'та показва ясно кой върши нещата

17

Циник

преди 6 години

И редник Цъфтилов от град Рила:"Маж като бор - традже сенкя под маленка трънкя!" (Като се скатавахме на занятията по р.Тунджа)

16

Циник

преди 6 години

От старозагорски набор , с когото служихме в Елхово (кашимерията)"Котка оцеть пии ли, конь боб яде ли, и от костеначка баджак вадил ли си?!"Дефинира - тотална невъзможност!Баджак в случая не е бедро...а козина :-)

15

Анонимен

преди 6 години

Хората, които не са особено грамотни и си служат с не повече от стотина думи, сега рипат против този закон.

14

ФакамСоросиОтзад

преди 6 години

Едно намахано *** го интервюираха по БиТиВи- то и говореше за ... " български филм мейкъри " . Та така !

13

PD

преди 6 години

Мъдрият Български народ е оставил много пословици и поговорки, без да имало нужда да се съобразява с "правилния", наложил се, за норма диалект. И диалект и жаргон, са различни неща. Ъ..Брат, майна, Ъ..***, кажи ва, не е диалект. Диалект е: По пато идут ора. Соя столь кудга/ъ е паратик. Оти ке се косим, кога че ми мине. Вър да върим. чекай да го почекаме. Мачката руче поганци. Вуте, оти копаш седечки? Ами пробах лежечки, оно нече. Паратька раб'та е сая раб"та. и.т.н

12

Циник

преди 6 години

От Речника на баце:(Земяътъ на врачанските пущиняци)" Я, Баце го знам по друг начин.Ти шъ каеш!Не знам кък е, ама не е и така!""Аргасай го с тарбата бе, кво има ' а го глеаш!Ората така..той се гъзнешката!"

11

Usukanov

преди 6 години

Iasno, kratko i tochno koi duma i pusuva e lepo.

10

до шибириби

преди 6 години

Дзвинявай, ама случайно да си от старозагорско? Малко селско казваш...да ти имам критерийте ! Това е МЕГА-СЕЛСКО и аз бих потънал в земята от срам ако мой-роднина или мой съгражданин се изцепи така, особено по тАлавизията!

9

Циник до 9

преди 6 години

Взе ми думите от устата...едни немци - се гордеят с диалектите си, и ги кътат като национално богатство!За жалост форума гъмжи от неграмотни...публикациите в сайта - също!иСток...АВганистан...вАзможност...Очите да те заболят!100% диалект - бих чел с удоволствие!Хасковски, Рилски, Врачански, Пернишки...

8

Анонимен

преди 6 години

"Това ли е наистина наи големия проблем на така наречените патриоти"Ами хайде посочи най-големия проблем, че да решим само него.

7

PD

преди 6 години

А не в диалекта е проблема, а в това, че ако и да говориш книжовно вярно, и не казваш нищо, някой си се мислят за важни.Защита на езика, означава и защита на диалектите.

6

Обединените И диоти

преди 6 години

Карамба и малко олово! Това еа за дебелия пияния лудия! Оправиха ***,вдигнаха пенсиите и се заеха с всичко друго! Боце не само минискус треа да оперираш,но и тумора наречен ОП! Драсни им клечката,ако искаш пак даа си на власт! Не знам,но кака Курнелка ти диша във врата,даже и аз почнах да я харесвам!