306

Анонимен

преди 8 години

До НеблагодарнитеОбективно погледнато ти си за лудницата вързан.

305

www

преди 8 години

До СТРАНДЖАТААко си чел поне "Записките" на Захари Стоянов, то трябва да си в състояние да ни обясниш как авторът вижда революционера!Ако Христо Ботев беше живял през социализма и имаше същото революционно поведение от малък щеше:- да мине през ТВУ;- след това да бъде интерниран;- много скоро щеше да бъде пратен в концентрационен лагер;- и вероятно там щеше да бъде затрит.Нямаше да има никакъв шанс да учи или да се движи свободно в чужбина, където на издава вестници и книги.

304

Неблагодарните

преди 8 години

Какъв е този, който се бори да доведе до хаос в територията на една суеверена страна? Ако в момента ИД атакуват България, те борци за свобода ли ще са или терористи? Обективно погледнато Ботев и Левски са терористи.

303

www

преди 8 години

До от КарловоРеволюцонерът не може да бъде роб по дефиниция. Той променя нещата, а не е част от състоянието. Но както и да е.Ако имате елементарна представа за житието-битието на двамата, то отговорете си на въпроса какво са работили преди да станат революционери, какво имущество са притежавали, какво е било състоянието на роднините им и т.н.Някой пише за Захари Стоянов, без да го е чел, убеден съм. Каква дефиниция на революционер ни дава Захари Стоянов? Я да ви изпитам сега философчета :)

302

Анонимен

преди 8 години

Pravi sa, no bai Ganio ne razbira.

301

www

преди 8 години

И още нещо! Когато се говори за турско робство от русофили, трябва да се направи адекватното историческо сравнение през всичките години от разглеждания период в двете тогавашни държави - Османска империя и Царская Русь.Да се сравни състоянието на селянина по българските земи в рамките на спахилъците и състоянието на руския крепостен селянин. Кой е бил по свободен и кой е бил по роб?

300

Анонимен

преди 8 години

Експертите от БАН са платени слуги на америка за България.Национални предатели.Нали шефът им покани американският шпионин от турски произход Въртоломей и пасле психото го награди с орден Стара планина.Та нали те представиха книгата на терориста Ахмет.Феодални старци разбойници.Това са така наречените експерти от БАН.

299

Анонимен

преди 8 години

До сър ПичукПикчукjr idiotin ли си или да.

298

www

преди 8 години

До БългаринКато ви чета приповдигнатите слова, оставам с категоричното убеждение, че имате по една снимка и по едно име на прадядовците си, а на техните родители нито знаете имената, нито местата на които са се родили и прекарали живота си, какъвто и да е бил той - геройски, робски...

297

Призив

преди 8 години

Да изгоним предателите и лъже-учени от Историческия факултет на СУ и Института за история на БАН.

296

www

преди 8 години

До Ха,ха,хаааааааа...Опитах се да обърна внимание на факта, че коментираме повече от пет века накуп. Състоянието на българските земи е било доста различно през годините. След Хатихумаюна абсолютно всеки поданик на империята, в това число българи, арменци и всякакви други е могъл да работи, да има имущество, да има правото да напуска територията на империята, да търгува и т.н.Имате право, че при социализма това не беше възможно!!! Или беше възможно само за малобройната червена номенклатура.

295

www

преди 8 години

До Анонимен 423Сърп и Чуците обикновено се хранят с простотията на собствените си народи. Ако я няма тази простотия и тях самите няма да ги има.

294

www

преди 8 години

До сър ПичукПод бандитизъм в онова време разбирам кърджалии, даалии, безконтролни местни управници на спахилъците и т.н. Те не са признавали правото на живот на хората. Това е състояние близко до робство, поне локално. И не забравяйте, че незнанието не е сила, а е просто простотия!

293

опастно е

преди 8 години

Било каквото било- минало свършено време! И Василий *** е ослепи армията на Цар Самуил....Всяко стълкновение за минали исторически събития е излишно и опасно.Живота е кратък .Етнически , религиозни и политически вражди само го съкращават оке повече и то предимно младежта.

292

www

преди 8 години

До НАПЪЛНО ВЯРНО:Много често се спекулира със "статистиката", че българските земи процъфтяват икономически след настъпването на османската власт в тях. Статистиката идва от митнически, търговски и някакви други административни извори от ония години за това какво се е изнасяло от българските земи, как се е търгувало и т.н.Затова обясних по-долу, че времето е "шарено". Имаме ромейски набези, съсипване на държавата, войни. След това идва ред, колкото и лош да е. И... се произвежда и търгува!

291

www

преди 8 години

През 18-ти и 19-ти век робство из османските земи няма никъде. Може да има жестока административна експлоатация, някъде може да има безнаказан бандитизъм, но това не е робство. Бандитизъм има и днес в България, има и бели робини, има и провинциални дерибей-кметове, има и рекетьори. Но ние не наричаме това състояние робство, нали?

290

Блюдолизци

преди 8 години

Безспорен извод от това кощунствено дело на историците от БАН и СУ е, че веднага трябва да бъде закрит Института за история на БАН и Историческия факултет на СУ. Няма съмнение в тази необходимост. За да има български народ, трябва да има почтени, компетентни и знаещи историци, а не измекярстващи и преди и сега блюдолизци.

289

www

преди 8 години

По дефиниция роб е безправен човек, като под безправен се разбира без право на независим от господаря си живот. В този ред на мисли имаме домашно робство в Рим, Гърция, което е различно от статуса на роб, който може да се откупи или който не може да бъде убит от господаря си, ако господаря на господаря не разреши.В този ред на мисли по българските земи е имало частично робство в периода на падането под османска власт, както и в някои изолирани населени места по време на тази власт.

288

www

преди 8 години

... В още по-ново време започват борби за национално освобождение на определени етноси, колкото и това да е относително по онова време. В сърцето на империята има революционни настроени за сваляне на монархията и създаване на република. Примери за такива революционери са Васил Левски, Кемал Ататюрк и т.н. По време на тези революционни движения се пролива много кръв. Следва поробване на българските земи от руснаците, после независимост, но със запазване на някакви задължения към османската хазна

287

407-2

преди 8 години

До до 407А Владика от кокво призлиза, СелянДирникО?