346

Анонимен

преди 3 месеца

Димитър Кънев.Аман учените от БАН.ЯВНО са забърсали някоя и друга стотинка.

345

Анонимен

преди 3 месеца

Аман от *** в БАН.ЯСНО е че са забърсали някоя и друга стотинка.

344

Джейк

преди 8 години

Робство е било нещ***стници! Както робството в Римската Империя! Това, че роби впоследствие са можели да се издигнат в империята не означава че не са били роби! Османците са били изверги, направили са толкова зло на народа ни а вие се опитвате да смекчавате вината им. ***!

343

Т. Илиев

преди 8 години

Уважаеми господа приемам вашето мнение по въпроса като меродавно. Но не разбирам защо не го изказахте по-рано, да кажем преди 20-25 години, когато започнаха полемиките по турсокото робство/присъствие в България. Да наистина владичество обяснява всичко - и стремежа за свобова, и клането в Батак и робините и робите вързани със синджири и насилията, и известните данъци на които са подлагани българите, и това че най-светлите умове на България са избивани без съд или със съд. Друг път не се бавете!!!

342

ОКУПАЦИЯ

преди 8 години

Другата също толкова точна дума, освен окупация, е ИГО. На английски "yoke". Вазов е бил пределно точен със заглавието "Под игото". Защо трябва да се извърта сега? Политическата ви коректност граничи с предателство.

341

ОКУПАЦИЯ

преди 8 години

Както някой долу отбеляза - най-точната дума е ОКУПАЦИЯ. Били сме окупирани от друг народ, това е факт!Технически и официално не е робство, но не е и владичество. Един владетел, чрез болярите си управлява равноправни поданици, с цел те и страната да благоденстват.Данък от сорта че си носиш главата на раменете, че ти пуши комина, че турчина си търка зъбите докато ти яде баницата, която си му дал по задължение - това е когато един народ е подтиснат и унизен от друг народ. Какво не е ясно?

340

Анонимен

преди 8 години

Oh, tolkova li niama po-seriozni problemi? Chestno kazano, mnogo poveche me interesuvat zaplati i ceni, otkolkoto tova.

339

Кос

преди 8 години

Тук става въпрос за една народност, която е поставена да прислужване на друг а народност, няма право на армия, на собствено управление, на валута, това е заробване на една народност от друга .

338

Истината

преди 8 години

Чисто технически не е било робство, владичество или иго са по-правилни темини от научна гледна точка. Някои хора имат много изкривени възприятия за термина "роб". Роб в класическия смисъл на думата е нещо съвсем различно. Аз лично също съм се чудил много над термина "търско робство" и съм задавал не веднъж въпроси още като дете, докато го уча в училище. Робът няма право на собственост, неговият статут е на вещ, той е собственост и прислуга на другиго. Това е нещо съвсем различно.

337

Антипедал

преди 8 години

Избивайте се помежду си. Бийте се и след мачовете, кой отбор бил по-велик и т.н. Цяла седмица яжте кренвирши и събота ги дайте в Синсити за бутилка Джак Даниелс. После се чудете защо нищо не става от вас. Смешни ми бяхте, обаче вече направо ми е жал за вас -негодниците.

336

Кос

преди 8 години

Робство е било!Всеки турчин, който те срещне на пътя е можел да те набие, че го гледаш лошо или много нагоре си завил мустаки.Ако това не е робство, то не е и просто владичество.

335

Skatelite

преди 8 години

Не му хвалете на *** университети и БАН, какво разбират те повече от ***- всезнаещ, ненадмимат в политилата, историята и техническите науки. Щом *** казва, че е робство- робство е. Не му разправяйте вие какво значели думите. *** не е чел, но знае (от един час по литература не можа да избяга) и сега ще ви обясни. Все пак и холандците са били роби на испанците, и англичаните са били роби на французите. Ако има убийство- решено е, че е робство.

334

До BG

преди 8 години

О, неразумний! Поради что не се срамуваш да цапаш името българско? То е чисто е свято и такива о.треп.ки нямат право да го носят! Българинът е просветен човек и до 1989 година (проклета да е!) беше чел и "Нещастна фамилия", и "Под игото", че и "Кървава песен". Знаеше за разни светли и страшни въстания - Чипровското, Белоградчишкото, Априлското, Илинденското. Комунистите особено държаха на знанието на нашата История! Сега, в Безвремието, в Безкултурието, по време на Великата Чалга и Калинките цъ

333

До ххх - II

преди 8 години

.преместят на друго място. Прадядо ми е видял как турчин съсича сестричката му, също като картините за Баташкото клане. Но после са си го върнали царствено! Изклали са десетки заптии с ятаганите си. Пиша в множествено число, защото прадядо ми е бил в четата на пра-прадядо ми. Това не е легенда - прадядо ми умира на 103 г. през 1942 г. и имам негови снимки, държал съм ятагана му! Та това е моята родова памет, предал съм я на децата си и на внука ми!Той никога няма да изостави България! За ? или $

332

До ххх

преди 8 години

Не винаги Копривщица е изглеждала като по време на възхода си. По време на кърджалийските времена селото се е криело в гората. После се окозва, че могат да са полезни на държавата, да правят аби, гайтани. И не само с Копривщица е така. Твоите прадеди може да са били бегликчии и затова родовата ти памет да е сълзливо благодарна за "съжителството". да сте успяли да напълните кесия с махмудии. Знам ли? Моите предци са били принудени да напуснат райското място, където е било селцето им и да се преме

331

BG

преди 8 години

Като гледам садо-мазохистичните излияния на русофилите че били "роби" сега разбирам и защо няма никаква реакция вече толкова години срещу другата простотия в нашата история - а именно че "прабългарите" били турци и също ни поробили нас като "славяни" ! Те *** просто обичали да се наричат роби ! Не случайно Жириновски заяви че трябва да му лазят в краката !!!Българите се били борили за свобода, да, само дето под свобода се разбира ПОЛИТИЧЕСКА - т.е да имаме собствена и независима държава!

330

До м /№ 451/-II

преди 8 години

..достоинството му, на връщането му със столетия назад. Османците успяха да селекционират близо до столицата си аморфна маса хора, неспособни да да представляват някаква опасност за империята - рая! Вземаха най-здравите българчетя, за да променят съзнанието им и да направят от тях страховитата си войска йени-чери, която да лее кръв за султаните. Наследниците на раята са живи и днес. Мъчат се да довършат недовършеното. Четете Друмев, Раковски, Ботев, Вазов! Не е имало робство ли?Слугите на неоос

329

Манол

преди 8 години

До хххАбе потурко ти сигурно си внук на някой чорбаджия иедник и имаш къща на 3 ката в Копривщица, а питаш ли тия дето са живяли в землянки и са се раждали на полето , да те са били роби, да аз съм потомък на Роби от Турскака ислямска империя . И съм готов ида коля и беся всичко що не е христянско в тази държава

328

До м /№ 451/

преди 8 години

Турих ти минус, защото ти и такива като теб се гаврят с най-доброто, което имаме като народ и държава - просветените, учените хора. А те не са толкова много в България. Нататък и да си прав, с увертюрата окенза всичко. Българите разглеждаме робството не от гледна точка на исторически дефиниции (право на собственост на имоти, плащане на данъци и т.н.).Ние гледаме на робството като подтисничеството на завоевателите над народа ни, унищожаване на елита на народа ни, на културата му, на гаврата с д

327

me

преди 8 години

Извинете за тъпия въпрос, но защо не публикувате отвореното писмо, а го преразказвате. Все пак хората могат сами да си го прочетат и да видят какво точно се казва вътре и какво не. Освен това, никой не може да променя фолклора и изкуството ни от онова време, или да ги премахва от учебната програма, за да съвпада с исотрическите термини.