15

L.

преди 8 години

Изключително скъп минерал, добре че въобще не се търси.

14

Анонимен

преди 8 години

Че диамантите се ползват за рязане, не са просто украса на нечии пръст. Златото и среброто също си имат своите предназначения.

13

онбашията

преди 8 години

в статията изпускат една "малка" подробност - почти всички скъпоценни камъни днес могат да се синтезират сравнително лесно, но диаманта се синтезира трудно. на практика с големина и чистота за бижута излиза по-скъпо от природния. затова диаманта си държи цена, а рубините са паднали спрямо преди 100 години.

12

Анонимен

преди 8 години

Ушанките налазиха и тая статия която не е в тяхната компетенция. Изкуствени диаманти се правят навсякъде,но те не са толкова ценни колкото добитите от мина. Цената на изкопаните от земята е много по-висока, въпреки че синтезираните са по-чисти и могат да се докарат на различни цветове.Казано накратко:Путларах акбар !

11

Анонимен

преди 8 години

Всяко нещо става скъпо, тогава когато хората му намерят подходящо приложение, и то по скъпо когато е рядко срещано в природата. Преди много столетия тези дрънкулки не са имали никаква стойност за човека. Било е време когато храната е била най ценното и скъпо нещо. Между другото човекът днес създава доста продукти от които няма никаква полза, нямат никакво приложение, но струват доста пари. Но колкото по цивилизован е човек, толкова по глупави и необясними постъпки извършва.

10

До 3

преди 8 години

По същата логика - каква е екзистенциалната нужда от интернет и защо се мислиш за нещо повече от останалите, след като го имаш?Вземи да пораснеш - пазар за диаманти е имало, има, и поне за момента - ще има. Тези, които ги купуват, явно знаят защо го правят.Така че остави "екзистенциалните" дрънканици за самотните ти часове в тоалетната. По твоята логика нито спортни коли щеше да има, нито къщи за милиони. А то не само, че ги има, ами и се избиват за тях.

9

Анонимен

преди 8 години

Диамантът не случайно е толкова скъп.Нека да видим дали танзанитът издържа на времето (изтъркване, носене, влага и т.н.) и чак тогава да говорим колко е по-скъп. Иначе такива истерии за минерали е имало много пъти в историята.За момента това прилича на спекуланти, опитващи се да създатат пазар. Да видим дали ще стане.

8

ha ha

преди 8 години

Мълчете си бе абдали, сега ще дойдат да Ви "демократизират" заради тези камънчета. А и руснаците отдавна имат технология за създаване на изскуствени диаманти, така, че може само да си покриете дънота на аквариума с тях, за друго не стават..

7

хммм

преди 8 години

на мен това на снимката ми прилича на парче стъкло, което сте качили. Ако го видя на улицата най-вероятно ще го сритам колкото сила имам и то с десния крак.

6

Анонимен

преди 8 години

По-грозна картинка на Танзанит не можеше да бъде избрана!!!! Ако това е изобщо танзанит а не парче колофон!А този Танзанит е твърд 6.5 по скалата на МОС! Дори аметиста е по твърд от него той е твърдост 7За сравнение диаманта е твърдост 10 по скалата на МОС!Статията е писана за отбиване на номера!

5

ASD

преди 8 години

За танзанитите не знам, но отдавна има метод за получаване на големи синтетични диаманти, при което тяхната цена е напълно необоснована, защото синтетичните са много евтини.

4

бай Тъпчо

преди 8 години

А бе яз веднаж в кръчмата викам на другите-а бе едно време дедо ми разпраяше че неговия дедо заровил едно гърне с пендари на плитко нейде в нашта нива ама нали съм дрът та не мога ги намера бе...и на другия ден идат две момчета с един трактор и викат -дедо дай ти помогнем си изореш нивата бе-ей тъй да са не мъчиш и кат почнаха за три часа я опрайха ама кат си тръгваха нешто за майка ми разпраяха ама яз нали съм глух и нищо не разбрах ама инак добра работа свършиха де инак щех я копам цела неделя

3

Анонимен

преди 8 години

90% от добиваните диаманти се унищожават нарочно за да бъде цената висока, едва ли танзанитът ще стане по-скъп от диаманта обаче.

2

Анонимен

преди 8 години

Само *** могат да се въодушевяват от някакви камъни. Кому са нужни и каква е жизнената роля за човечеството, това е радост само за хора които мислят, че притежавайки диамант са нещо повече от останалите, което е само една еснафщина. Ще дойде време и хората ще изтрезнеят от изкуственото опиянение към ненужни вещи.

1

Анонимен

преди 8 години

Диамантите не са редки въобще. Работата, е че има картел който нарочно ограничава наличността за да може цената да се покачи. Отделно има и други глупости като "кървави диаманди"...Потърсете в Google за "De Beers"