5

куку

преди 2 години

Атила е от рода Дуло, пряк наследник на кан Мотун покорил Китай и създал първата империя на хуните простираща се от Китай до Египет.Хуните са Иделци тоест българии се озовават на север от Китай след като семитите разрушават Акад и ги прогонват на изток.Една част от тях се заселват в Бактрия и Согдиана а другите прехвърлят Хималаите и се заселват на североизток от Китай , тях китайците наричат народът хунну.

4

Генади Савов

преди 7 години

Възможно е хуните да са кимерийци или сармати и скити.Атила може дае бил алан или скит.Основата на хунският военен съюз е възможно да са били скити,кимерийци,българи,а съюзници да са киргизи,маджуро-тонгуси,казахи,руски славяни,германци,даки,маджари и други народи...

3

Валери

преди 9 години

"Според нея още по времето на Александър Македонски имало двама воини Бун и Гар, които се разболЯли неизлечимо и били изоставени в една пещера, която се казвала Болгар. Те обаче не умрЯли, а оздравЯли и решили да се нарекат по името на пещерата, т.е. българи." Голямо неправилно ЯКАНЕ има в статията.

2

Рефер енд Ум

преди 9 години

Дали в началото на статията наистина не се прави разлика между "таркан", което е българска титла (областен управител) и таран - вид стенобитна машина или това е неволна правописна грешка.

1

Жоро

преди 9 години

българите или Болгарите вщонст са куртигури - част от алано-сарматската група, неделим част от хунския съюз. хокаго Атила бил убит съюзът се пръснал и сарматите отишли на изток. те съставлявали основната конница.. По късно кутригурите се отделиле от сарматите а самите сарматие се первънали в хазарите. хазарите стигнали до Словения, а българиет основали България и Украйна.