59

Анонимен

преди 10 години

Айде сега тоя институт да изследва хан Аспарух на какъв прабългарски диалект е говорил, че ми е много интересно.

58

Трънчанин

преди 10 години

"Окендрил се пужел на гранкю па нюри" (на Трънски: Един *** се е покатерил на клонка/тояага и не прави нищо)

57

Анонимен

преди 10 години

някой да преведе: щонгъ улъй ба ***? къ дъ йъ улъйъ тя зънна кат матор..хасковлии (аскуйлии) да мълчат ! :)

56

Златен лъв

преди 10 години

Продължение 65Търновският говор има славата на "най-чист", защото почти всичките му думи са навлезли в книжовния език и там рядко ще намериш диалектна дума. Това важи за всички Централни балкански говори. Просто повечето възрожденски книжовници произхождат от този буден български край и вкупом са внесли речниковия запас на родните си местни говори във формиращия се през Възраждането книжовен език. Това важи и за граматика. Но не и за фонетиката. Изговорът е силно диалектен: вУдЪтЪ, прУзорИц.

55

Българин.

преди 10 години

Одобрявам. Може би повечето от форума биха предпочели да е на турски или на нечии друг език. Може би некой "ЕВРОПЕЙСКИ". Юруш *** с европейците сега и информация за българския език му пречела. Хващайте си визите и се изнасяйте от България като не ви харесва анти-българи и продажници. Ама не е като да пишат за турското "присъствие" и всички да се мазните и да подкрепяте.

54

Златен лъв

преди 10 години

До Хаха...Може би просто трябва да употребяваме думата "книжовно", макар че е много популярна "правилно". Всъщност "неправилен" диалект няма, всеки диалект си е първозданен и се явява исконна проява на българския език. Просто едни местни говори са по-близо до книжовните норми (които са приети от група езиковеди и могат да се менят), други по-далеч. Няма ни един говор, които изцяло да съответства на книжовните норми. Следва ...

53

Анонимен

преди 10 години

Хората се мъчат да откриват лек срещу рак, технологии за бързо зарастване на рани и пр, а в нашия БАН по цял ден си оцветяват картата на България. Ц ц ц

52

Анонимен

преди 10 години

Яз додо'х, *** ти беше няма.( Дойдох, но теб те нямаше)Срещнах иднъ уфсъ.( Срещнах една овца.)от Шуменско

51

Златен лъв

преди 10 години

До педроМи разплодили се хората! :)Вярно еркечкият говор има особена отлика: дълги гласни.

50

Златен лъв

преди 10 години

До майорскиНищо не са създали те. Подробни и точни български диалектни атласи се издават още от 60-те години на миналия век. В момента не са ми под ръка, но мисля, че силно се разминават с горната карта.

49

Рали1

преди 10 години

До FBIНе само виолетовия. И в синьо има сбъркано и на изток също. Не съм специалист, но съм обиколила България. Имам доста връзки в Македония и Северна Гърция. Контактувала съм с обикновени хора и не на книжовен език. От централна северна България съм, но и в Трънско и в Родопите съм се разбирала с хората, въпреки диалектните форми. Достатъчно е да прослушаме народните песни и да прочетем приказките с красивите стари български думи, за да разберем ,че езика ни е един на тази територия.

48

Златен лъв

преди 10 години

До ПешоСъжалявам, писанието ви е пример за езиково невежество. И двата звука, и "я" (условно казано) и "е" са наследници на старобългарската ятова гласна, която тук няма как да набера, понеже през 1945 доста прибързано я махат от азбуката. Дали ще кажете вЯра или вЕра, хлЯб или хлЕб, млЯко или млЕко, произходът на думата е същият. Навремето бяха приели и двете произношения за правилни, а само записването беше по източните говори. Все тая, с ятова гласна, и двете произношения се пишат еднакво.

47

педро

преди 10 години

Цяла варненска област - еркечки говор? Това е диалект характерен само за 1 село с 10 жители.

46

Златен лъв

преди 10 години

До expertГрешите много. Българският език съществува далеч преди края на 19 в. и българите от всички краища на българското езиково землище са се разбирали чудесно помежду си. Уверявам ви, книжовниците от Охрид и Преслав през 9-10 в. не са си говорили с преводач. От няколко века българският се отличава от всички други славянски езици с особени черти, по които лесно можеш да определиш дали един местен говор е български: почти няма падежи, има определителни членове, много глаголни времена и др

45

chjon

преди 10 години

Псевдоучени в действие - и на всичкотоотгоре не им стигали парите. Като саИнститут за български език защо не сепогрижат за преименуване на турскинаименования като Карадере и другимного такива още?

44

FBI

преди 10 години

До Рали1Според мен, виолетовият цвят е яко объркан.

43

Рали1

преди 10 години

Като гледам картата - София, Плевен и Видин -един диалект? Или Враца и Скопие диалекта е един ? Някой чувал ли е в Гоце Делчев и в Разлог как говорят? Може да е близко като география,но в Неврокоп е чист езика. Единствено Свищов е отделен,ама трябва с Годлево,до Разлог да е в еднакъв цвят,а те ги пратили в Родопите. И затова се трошат пари ? Ако набарам некоя чупа в Североизточна България и она че ме разбере ли щчо и думам ?

42

expert

преди 10 години

Винаги съм се чудил защо допреди края на 19 век хората по тия земи са общували помежду си на гръцки и на турски, сега ми става ясно - те просто не са се разбирали. Български език е нямало, имало е славянски дялекти - красиви, звучни, колоритни, странни, локални. Нямало е и Българска нация. Както и Гръцка, както и Турска, Румънска, Македонска, Сръбска, Немска, Френска, Италианска, Испанска..... Нациите са масонска измишльотина след френската революция за подчинение, разделение и кърваво противопоставяне между хората.

41

Пешо

преди 10 години

Най-правилно се говори в Благоевград и като цяло в македонския край. Това трябва да бъде официалният език на България, а не сегашното мекоподобно недоразумение - бял хляб с прясно мляко ... абе кажи си го бел леб с пресно млеко, какво е това мяучене, мяу мяу мяу мяу.

40

Българче

преди 10 години

До BGПонеже работя в министерството, за което казваш - точно така е. Ако един проект има бюджет от 100 единици, то 45 от тях са за командировки, възнаграждения и тинтири-минтири... С останалите се "прави нАука". Смятай каква :)