19

Помак

преди 10 години

Рипнал борбон на пишкаль-това е помашки език(червеното на картата).

18

лллл

преди 10 години

Нахтарън *** капияна е в потумън под шепшека. /Златоградски диалект/

17

Жоро

преди 10 години

Това са от град Раковски, на 20 км. от Пловдив. В Раковски са католици и са почти затворена общност и си говорят такъв диалект, че никъде чак толкова не съм чувал. Иначе означават - "Ще може ли едно малко с една малка вода", "Глуха муха плува в кофа" ( смисълът - как би звучало на техния диалект), "Каквото е - това е" Освен това говорят с пълен член, много висока интонация и е много весело да ги слушаш

16

до 4

преди 10 години

руснаците са предатели затова оставиха немския агент да оглави българската държава и да започне война срещу 4(5) държави, което пък да доведе до първа национална катастрофа 1913г. Лошите руснаци знаеха какво ще стане и затова направиха така, че Фердинанд да оглави България. Лоши руснаци, лоши. За да направят нещата още по-долни 2 пъти официално предупредиха Фердинанд да не стартира военни действия, защото България ще бъде атакувана на 4 фронта от съседите си. Лоши хора ти казвам

15

Жоро

преди 10 години

Интересно ми стана и на мен. Дано да го напиша правилно. Смятам, че най-силният диалект е там, където казват: "Жъ муй идно мъньо с иднъ мъня удъ", "Глуа муа пуа у куа", " Какутуй такуз"

14

з3з

преди 10 години

Аз имам доста познати от различни краища на БГ които си говорят на един и същ фейсбук диалект, " Ко?Не? " и разни там други щуротии, даже като говоря с някой, който попива "Всекокви думи от новиот речник на булгарище патриотищен, фейсбукищен", полагам огромни усилия да разбера какво ми казват. А за картата на диалектите супер, сега ще се народят още повече Гацо-Бацовчета или там некакви и други пустиняци, дето ще са от Сливен примерно.

13

до 13

преди 10 години

Северна Добруджа е представена на картата. Виж горния десен ъгъл.

12

Любо

преди 10 години

До АнонименЮжна Рила

11

До Василев

преди 10 години

Редом с политическите "ветропоказатели" в науката, винаги е имало и достойни специалисти. Десетина години преди демократичните промени, в същия този Институт по български език - БАН, е имало много драматични събития, в резултат на които 12 човека са напуснали този институт. Предмет на спора е бил т. нар. македонски език. Дори под натиска на диви партийни функционери, някои учени достойно са отстояли тезата, че това е един регионален вариант на българския език.

10

Анонимен

преди 10 години

До АнонименБанско

9

България на 3 морета

преди 10 години

Липсва само Северна Добруджа на картата, ама всичко с времето си. :D

8

tozi

преди 10 години

Дайте линк към картата, иначе статията става безполезна.

7

До 5 /Капанец/

преди 10 години

Съвпадението на използваната в твоя район дума за обозначение на понятието "вуйчо" /"***"/ с едно от названията на мъжкия инструмент не е случайно. Точно това анатомично понятие е в основата на названието, с което племенниците наричат брата или братовчеда на майка си. В някои райони на вуйчото дори се казва "***" или "ую", без в това да се влага някакъв циничен подтекст - хората вече не съзнават поради каква причина е възникнало това название в древността.

6

Анонимен

преди 10 години

Da biahte dali link kym kartata ...

5

Анонимен

преди 10 години

До ВасилевДобре, че ги има, защото друго не остана. А, това за сценария е типично по български ха-ха-ха - винаги и навсякъде има заговор!!!!

4

Бо

преди 10 години

Браво!!! Най-после някой да се сети да направи това. Дано направят и предаване за различните области с диалектите им - ще е много поучително /само да е направено грамотно/. За съжаление младите в големите градове са "безродови" в голямата си част и е страшно.

3

КАПАНЕЦ

преди 10 години

У НАШ КРАЙ НА ВУЙЧО ВИКАМЕ УЙЧООО

2

Ив

преди 10 години

До ХойБаба ми е от този край, изумява ме колко цветущ може да е този диалект, уникален е просто. Винаги може да ме засмее! :) Той направо може да си е език сам по себе си.

1

Хой

преди 10 години

Определено врачанският ми е любим- груб и колоритен, леко просташки, но по странно приятен начин :)