100

Безпартиен

преди 10 години

Факт е, че това е единственият продукт изкаран от Русия, който бие Америка по пазар! :Д:Д:Д и това не могат да си го простят. Естествено, че един продукт се създава с име за да се наложи като марка и зад него не стои само един човек! Пример не много по темата ( но музиката на повечето холивудски добри филми, пише, че е на Ханс Цимер (да де ама това е музикална къща, не един човек). Така че бранда си е бранд каквото и да си говорим! Разработено, Произведено (евтино и ефикасно) и продавано добре!

99

EU citizen

преди 10 години

Калашников е бил такъв познавач на немските оръжия, че приспособил за АК-47 затвор от немска авиационна картечница... StG-44 вече е бил на въоръжение, произведен в над 400 000 бройки, когато Калашников почва да мисли за автомат. А германците вече са мислели над подобрен вариант. Е, доизмислили са го в руски плен. За целия си живот МК е създал само едно годно оръжие, докато Шмайзер е бил потомствен оръжейник, баща му е бил оръжейник, цял живот се е занимавал с това.

98

Аз Казах

преди 10 години

АК-47 или "Кой от кого е копирал?"- Автоматична винтовка система Симонов (АВС-31) 1931 г.- Автомат АБ-46 (производствен индекс ТКБ-415) на ЦКБ-14 гр. Тула конструктор А. Булкин.- MKb.42(W) (нем. MaschinenKarabiner-42 (Walther) автоматична карабина 1942 година на фирма Walther (Валтер).- StG-44 (Sturmgewehr 44, Щурмгевер 44, МП-43 или МП-44) - 1938 г. фирма C. G. Haenel. Разработка под ръководството на Хуго Шмайзер.- Чехословашка винтовка ZK-420, резултат на усъваршенстването на ZH-29

97

Хиха

преди 10 години

Аман от глупави спорове. Руски ли е автоматът??? Руски е. Добър ли е? Добър е.Това е положението и стига сте си чесали езиците.

96

Анонимен

преди 10 години

Некой беше казал, че:"...не пушките убиват хора.хората убиват хора...". Велик ум - RIP.

95

Кашчей Безсмертний

преди 10 години

До СоросоидДобре, добре, ти си прав.Предаваме се!Ама много ми е чудно защо "големите умове на велика Германия" получиха дръжка от Червено знаме в ***...

94

DO SOROSOID

преди 10 години

TOI I KO6KIN BE6E NEGRAMOTEN SELIANIN AMA TANKA MU (T-34) RAZPERDU6INI NA PUH I PRAH "GENIALNITE TVORENIA" NA FERDINANT PORSHE.

93

Анонимен

преди 10 години

Безпорно АК е добре измислена и добре работеща машина.За 24 години в които ми е била лично оръжие никога не ми с създала проблем. АК и РПГ7 са в топ 10 на най-добрите оръжия.Колкото до разликите с М16, задайте си въпроса, защо на АК първата позиция на предпазителя е за автоматична стрлба , а втората за единична за разлика от М16 където обратно.

92

O da

преди 10 години

От този момент започва и пропагандното изграждане на легендата за простия неграмотен работник изобретил супер оръжието АК-47. Калашников, който тогава е само на 27 години, пристига на работа в конструкторското бюро на Ижмаш през месец декември 1948 година, където в същото бюро от вече две години се труди и екипът на Хуго Шмайзер.Основен проблем е, че Шмайзер не е доволен то затвора, въпреки че той осигурява минимална ширина на оръжието. Това налага да се приспособи схемата на затворите.

91

Dada

преди 10 години

През октомври 1946 година в къщата на Хуго Шмайзер в Зул нахлуват офицери от НКВД и заповядват на 62 годишния инженер да се подготви за заминаване заедно с болшинството от сътрудниците си във фирмата. Към тях се присъединяват и други известни немски конструктори Карл Барнитцке, Оскар Шинк, Оскар Бетцолд, Отто Дич и Ханс-Йоахим Дич. Някъде пак в този период, на Урал е заточен и Вернер Грюнер(Werner Gruner) ведущ немски оръжеен специалист в щампите и заварките, съавтор на известната картечница MG-42. Вернер променя технологията за изработване на ствола на АК, като заменя фрезовата технология

90

Istinata

преди 10 години

Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка Александар Зайцев, военен инженер-конструктор

89

До никога вече......

преди 10 години

Ти очевидно си умен човек. Приятелю. Не допускай злото в сърцето си! Не се присмивай на Майка България защото тя е и твоята майка!

88

go6o pora

преди 10 години

До Анонимен 103Пич, как разбра тогава, че АК 47 не е нищо особено, след като си го "носил" (както се изрази" 2 години? Стрелял ли си с други за сравнение?И аз съм го "носил" толкова, но съм имал възможността да пробвам и много други оръжия! Да - някои бяха по-леки, други по-тежки, трети може би стреляха по-точно, други бяха с по-малък откат... но - като цяло - АК-47 си е непретенциозен към климатичните условия, здрав, почти не засича и е с просто устройство!

87

анализирайте малко

преди 10 години

След войната Хуго Шмайзер с немския си екип са закарани в Ижевск. Там работят дълго време по създаването на АК и към края им слагат полуграмотния младок Миша за шеф. Поровете се в Интернет! Положителни качества на АК:лесна поддръжка,сигурност. Отрицателни: недобра точност. Извод: отличен за недостатъчно добре подготвени (непрофесионални) армии, полуцивилни формирования и всякакви начинаещи мераклии.Отличен за бой в урбанизирана среда,каквито са днешните войни.Става и за мърди които не го чистят.

86

Анонимен

преди 10 години

До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !като си стрелял,да се беше гръмнал в челото,щеше да има с един тъпоъгълник по малко в България.

85

Анонимен

преди 10 години

Специалистите по оръжията добре знаят че АК а евтино , не особенно точно и предназначено за "месото" ... пехотата в армията . Концепцията е остаряла и въпреки няколкото опита за модернизация то няма особенно развитие. Не случайно това е основното оръжие на всички не цвилизовани маймуни които се избиват с хиляди в Африка и Арабския свят.

84

Анонимен

преди 10 години

До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ти явно си някакъв дърт военен пенсионер,от най гнусните,дето ви вонят зелените чорапи и устата ви вони, на чесън, вино и ракия.Такива като тебе, освен денонощно да бълват бълвочи по форумите,за друго не ставате.Жалко,че младите трябва да плащат пенсиите на абсолютно непотребни зеленочорападжии.

83

Язе

преди 10 години

До *** 80Продължавате да кълвете глупост след глупост. АЗЛК КУПУВА концепцията на вече остарял БМВ двигател. Технологията е съвсем различна. Говорим за чугунен БМВ блок и първият Руски алуминиев такъв със сменяеми ризи. Какво общо имат двете технологии?!?Погледнете, Сорсоиде, подробен чертеж на М10 и на 412 двигател. Аман от градски легенди!

82

НИКОГА ПОВЕЧЕ БКП

преди 10 години

Колкото по-близо е една държава до Русия,толкова по беден и нещастен народ живее там,изключение правят финладците,те воюваха с Рускаците и сега са богат народ,Поляците мразят Руснаците и са държавата с най-голям икономически ръст в ЕС. В България е пълно с национални предатели наричащи се Русуфили,в резултат сме бедна и смотана държава.Съветвам младите да си стягат багажа и да бягат далеч от Русия иначе живота им ще е ад.

81

Анонимен

преди 10 години

До 105Забележи, че човекът е НОСИЛ две години това желязо. Ние друго не можем да добавим.