Михаил Калашников. Снимка: Reuters

Създателят на едноименното оръжие „Калашников” почина на 94 години тази седмица. По този повод БиБиСи дава един по-различен поглед върху влиянието на най-разпознаваемия и използван автомат в света.

В размирния регион Кашмир, който е обект на въоръжена съпротива срещу индийското управление от 1989-та година насам, „Калашников” е оръжието, което може да бъде видяно навсякъде.

Сухаил Акрам, който работи за БиБиСи, е от Кашмир и си спомня как е израснал в зловещата сянка на този автомат. Акрам споделя, че новината за кончината на Михаил Калашников е предизвикала странно чувство у него.

Журналистът разкрива, че до 25-тата си годишнина е видял безброй оръжия „Калашников”. „Както повечето деца, които израстват в размирни региони и в крайна сметка се оказват във военна униформа още в ранните си години, и аз бях пленен от тази пушка… и в същото време се страхувах от нея”, спомня си Акрам.

След вечерните игри с момичетата от квартала, Акрам и приятелите му – момчета на възраст между 8 и 12 години, се събирали и говорили за оръжия. „Мечтаехме как ще станем големи мъже с големи пушки, но трябваше да шептим, за да не ни чуят родителите ни”, споделя журналистът.

Много млади мъже в Кашмир преминават границата, която разделя индийската и пакистанската части на региона. Отвъд „линията на контрола” те получават военно обучение и се връщат обратно, за да се борят срещу „индийското потисничество”.
„Майка и татко се страхуваха за мен, както повечето родители се страхуваха за децата си, защото живеехме в политически хаос. Живеехме в място, където да се сдобиеш с „Калашников” въобще не беше трудно”, разказва Акрам.

Войниците по улиците в Кашмир носят и други оръжия, но „Калашников” определено остава в съзнанието на местните деца. Членовете на всяващия респект отряд за борба с бунтовниците, почти винаги са въоръжени с Калашников. „С нашия типичен кашмирски акцент, наричахме това оръжие не Калашников, а Калашункоф”, уточнява Акрам.
През годините Кашмир е истинска бойна зона, а престрелките са ежедневие. Акрам си спомня, че той и приятелите му правили залози от какво оръжие са изстреляни куршумите, които чували всеки ден.

Журналистът посочва, че пронизващите звуци от откосите от „Калашников” не могат да бъде объркани с нищо друго.

В Кашмир и войници, и бунтовници залагат главно на „Калашников” като свое основно оръжие. Оръжие, което през годините отнема живота на хиляди невинни хора. През 90-те амунициите са в изобилие, а „Калашников” е със силата на конституция.

Акрам си спомня за първата си пряка среща с автомата и неговата страховита мощ.

Той е на 12 години и участва в уличен крикет мач. Два отбора от множество момчета, които се надпреварват да се подиграват един на друг. Типични крясъци и разправии за тийнейджърско противоборство. В разгара на поредния спор едно момче вади изпод дрехите си ръждясал „Калашников”.

За момент настъпва пълна тишина. Скоро играта започва отново, но без викове. Тишината остава непокътната до самия край на мача.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase