37

интервю за работа

преди 9 години

кандидатка 1- грозничка. знаете ли английски? да. ама ние искаме някой и с компютри; кандидатка 2 - бива. владеете ли английски и компютри? да. ама ние искаме и с 10 години опит. кандидатка 3 (блондинка, силикон, крака) - английски? тц. компютри? тц. взимаме ви, фирмата ще плати за обучение. заплата 1000 лв. Мацката си тръгва ядосана. Шефът бяга из коридора и вика - добре 1300 лв, толкова взима главния счетоводител. А оная се обръща и казва: Еми за 1300 лв. си е*бете главния счетоводител :)

36

До 37

преди 9 години

До У лево !Ок, да оцелее - добре. Ами защо не ги е информирал. Защо не ги е съкратил. Т.е. да оцелее - вие напуснете (нищо, че при съкращения има обезщетение и по-добри условия на борсата).Пък той нека си оцелява.А той е решил по нашенски (виж коментар 40 и 41) - за това става дума. Искате да се работи без пари. Щото чорбаджийте са големи разбирачи - на един познат баща му поддържа машините - собственикът му казал - ако стане повреда -ела да ти кажа каво да правим - ами да вземе сам да я по

35

до 38

преди 9 години

С тази разлика че като съкратиш служителите се плаща обезщетение, а сега този иска да мине тънко и да заобиколи правилата като накара хората сами да напуснат. Ест че има право да си премести пройзводството - съкращава служителите плаща обезщетенията и се мести където си иска. На собственика никой не му е виновен че не изкарва достатъчно - да си намери доставчици и клиенти където си иска, но да спазва Кодекса на Труда. Той важи за всички!

34

Анонимен

преди 9 години

В случая проблема е там, че всичко става от днес за утре!Иначе друг проблем няма - собственикът сам решава как и къде ще развива стопанска дейност!

33

до 42

преди 9 години

Абсолютно съм съгласен с теб. Това е така. Тенденцията е такава - обезлюдяване на България или концентрирането й в София. Но пък и всеки решава къде да живее нали. Имам предвид, че който не му харесва в България си взима багажа, семейството и заминава извън нея. Границите са отворени. Принцпите са пазарни.

32

Да, точно

преди 9 години

До sante_dogТочно за това става дума, ама явно не на всеки му е ясно.

31

просто е

преди 9 години

ниско квалифицирана работна ръка; малък бизнес, опитващ се да оцелее (цехче, а не завод); нула държава и умишлено унищожаване на всяка инициатива извън софия. съвсем скоро ще останат едни 10-15.000 кв.м. територия, помнете ми думата. хората вече нямат нито една причина да бъдат част от България, без болници, училища, работа, сигурност, транспорт, подпомагане. Чуждия език така или иначе трябва да го учат, за да живеят по-добре!

30

sante_dog

преди 9 години

Целта е проста - работниците да напуснат сами за да не им се плаща обезщетение за съкращения. Това е цялата схема.За тези които са мн знаещи че може да се мести завода където си иска - да така е но си има ред който трябва да се спази и ако служителите не могат да се преместят се плащат обезщетения. Този просто иска да мине тънко но явно такава ни е държавата.

29

До 30

преди 9 години

До до 19 - това е ясно. Нямах това предвид, а че не са ги информирали предварително. Ясно е, че собственикът може да направи реорганизации. Но можеше да говорят - който не му изнася - го съкращават и му плащат. А останалите се местят. Просто нашите се чувстват безнаказани - баща ми работи в задов и вместо 12 часа миу пишат 9, не му плащат извънредни. За това говорим.

28

Анонимен

преди 9 години

Чета мненията под статията и направо се отчайвам. Четвърт век след падането на комунизма, в България още има хора, които си мислят, че нещата са замръзнали в 80-те години на миналия век. Хора, събудете се - 2015-та година сме. Никой на никого не е длъжен. Всеки следва интереса си. Когато интересът на собственика се пресече с интереса на други хора, добре - наема ги. Ако интересите им се разминават, собственикът си наема други работници, с които интересите им се припокриват. Никой не е незаменим.

27

У лево !

преди 9 години

Тук май не разбирате думичката ЧАСТЕН, а??? Частен бизнес означава, че НИКОЙ не може да ти се бърка в това как си ръководиш бизнеса. Естествено, ако не нарушаваш закона. Човекът се мъчи да оцелее. Ръководя частна фирма от 91 година и ми е побеляла косата от проблеми. В същото време неграмотен работник с никакви умения иска да получава 5 000 евро, да пие биричка цял ден и към 16.30 да си е в къщи.Всички псувате собствениците на бизнеси, ама не ви стиска да почнете собствен, защото ви МЪРЗИ !

26

Анонимен

преди 9 години

Моля ви, не ми давайте примери с Германия и как се пътувало до работа! В Германия съм ходил десетки пъти, влаковете се движат с 300 км, по разписание и 80 км се минават за 15 минути! Отделно съм живял и работил в Англия, да, пътувах 3 часа всеки ден, само че за 2 часа работа си избивах пътя! Тук има ли влак от домовете на тези хора до Ловеч, стигащ за 15 минути и плащат ли им 200 лв дневна надница чисто, че да пътуват? За Бога, в *** сме, не в Бяла Европа.

25

Анонимен

преди 9 години

"BG абсурд: Да ти преместят работното място на 160 км" - и кое му е абсурдното.

24

:(

преди 9 години

Аман от смешници. Човекът е СОБСТВЕНИК на бизнеса и си прави с него каквото си иска. Не се е махнал от хубаво, със сигурност. На който му изнася - работи, който не иска се маха и си търси работа на 10-20 метра от входната врата на дома му. Това е !

23

до 19

преди 9 години

Ако наистина си мислиш, това което си написал, да знаеш, че въобще не е вярно. В Америка държавата покровителства бизнеса и заводите се местят постоянно. Дори на по-големи разстояния. Всеки си прави сам сметката. Който не му изнася - напуснака. Нито собственика, нито държавата е длъжна да осигурява работни места на някой конкретно. Обявават се местата, които се търсят, явяват се кандидати, провежда се интервю, назначават се новите и дотам. Това, което си насилал се отнася за комунизма едно време

22

Анонимен

преди 9 години

Неприятно , но всеки си гледа интереса. Ако работниците се поствят на мястото на работодателя, какво ли ще решат..

21

нормален

преди 9 години

До Анонименами пич и хиляда километра на ден ще пътуваш за да си изкарваш парите

20

Анонимен

преди 9 години

преди 1 година, американци, собственици на завод в костинброд мисля, след като им писна от постоянните проблеми с общинските служби и разрешителни, направо си пакетираха завода с машините и го изнесоха в унгария, оставиха сградата на произвола, макар че е тяхна. без предизвестие, платиха обезщетения на работниците и ги съкратиха. една дума не обели нито една държавна институция, сега няма да е по-различно. проблемът е, че държавата не плаща обезщетения за безработица като на Запад.

19

Анонимен

преди 9 години

Че работодателите са мошеници всичките мошеници са ама не виждам логика да не може да се премести цеха. Като не могат да пътуват работниците да си търсят друга работа. Като фалира по добре ли ще е. То затова в много страни по голямата част от населението живее под наем. Само българите като отидат там първата им работа е да тръгнат да си купуват къща

18

Анонимен

преди 9 години

Мой приятел в Герчания два пъти в седмкцата пътува тплкова а мой комшия на времвто бвшеф на каменица всеки ден до пловдив като сам си шофирашв какъв е прпблемът