90

преди 16 години

Тя е по природа недоверчива, иначе това беше майтап , целяш да покаже че по проблема защо са губещи може да се говори часове и пак ще се онхване малка част.

89

Наблюдаващата

преди 16 години

Току виж на фона на стачката се развила изгаряща любов, като в "Титаник" :) Лошо ли ще ти е? :)

88

-

преди 16 години

Никой не отрича отговорностите и ползите на учителите,но не може един човек,който от 30 години преподава едно и също или от 30 години работи по един начин,който той си знае,а новите неща стават все повече,идват новите кадри с ново образование,със свежи идеи и да искате тоя човек все да работи при същите условия.Ако един човек е къдърен той винаги ще успее защото се развива съобразно изискванията на своето време.Не може в училищата още да преподават едно и също като папагали,при условие,че има нови изследвания,нови неща и т.н.Същото е и с другите сфери на работа.

87

Наблюдаващата

преди 16 години

Ми да й обясня като си рекъл :) Щом е за добро :)

86

преди 16 години

да бе ти ли ще обясниш на жена ми че сме говорили за миньорите :)

85

Българин

преди 16 години

Стига пристрастни мнения. Има ли конфликт, има и такива неща. Всеки си пази интереса.

84

до 82

преди 16 години

Споко БГ е свързана с общата електромрежа на евросъюза още от 2 години, така че и всичките енергетици да стачкуват ток ще се внася , както е било и на 27 юни когато имаше срив заради бурите. СТИГА СТАЧКИ А СЕ ХВАЩАЙТЕ ДА БАЧКАТЕ

83

Наблюдаващата

преди 16 години

А бе покани я Марианчето бе, какво като си женен? Не можеш да отправяш покани или не можеш да обясняваш? Я действай по-смело! Ама после пиши да кажеш как е минала срещата :)

82

Dedo Liben

преди 16 години

Полицията у нас за два лева работа е върши. Ама първи им вдигнаха заплатите и сега бият, за да си заслужат парите.Но който бие, от бой не се оттърва. Помня колко жалки бяха пред парламента като падаше Виденов. И как ми беше жал да не пострада някое ченге, че има семейство дечица. А днес същите тия *** бият бащите си, дето не са спали нощна смяна, за да си платят данъците, за да има пари за тия дето да ги бият. А и увеличението на полицейските заплати е за сметка на орязаните пари на миньорите. Сега обаче, ако сме една нормална държава енергетиката да вдиге стачка 3 дни заради миньорите и да останем 3 дни на тъмно, като в каменната ера. Най-смешното е, че полицията твърди, че са били миньорите по нареждане на Гълъбовския кмет Николай Тонев а това не е вярно!

81

Владо

преди 16 години

Някои смешници дори не са чели кодекса на труда, а се правят на големи капацитети (твърдят, че работната седмица била 48 часа, а тя е 40). Престанете да обиждате учителите, смешни мижитурки. Егати неблагодарниците, запитайте се кой ви е направил хора. Нямате ни най-малка представа от това колко усилия полагат учителите, за да възпитат децата и направят от тях нещо, особено при съвременните условия, в които родителите отделят все по-малко внимание на децата си. И какво получават учителите в замяна? Смешни заплати и неуважение, някои като вас са дори достатъчно нагли да ги обиждат. Давате ми за пример западните държави, а аз ще попитам дали учителите са на опашката по заплащане там или точно обратното?! Това, че работите в частния бизнес и изкарвате повече парички не ви прави по-кадърни с нищо от учителите. Вие сте гротески, мислите си, че парите са всичко, и който получава по-малко от вас, е едва ли не по-малък човек. Но всъщност е точно обратното. Но вие никога няма да осъзнаете колко сте жалки и как точно вашето помиярско мислене дърпа България назад към феодализма.

80

Do Mariana

преди 16 години

Ами здравей пак Марианче, много е просто. За да не мислиш че просто се заяждам ще ти кажа че съм с образование и опит в минното дело и по псециално дълбокото сондиране. Не е рентабилен отрасъла по една проста причина - разходите необходими за една мина трябва да бъдат по-малко от приходите - логично. Това зависи от типа въглища, дълбочината на залягането им, типа почва, наличието мна качествена работна ръка и не на последно място наличието на пазар. Освен това нашите мини не отговарят на екологичните изисквание и съответно се нуждаят от много инвестиции. Единственото което ги спасяваше бяха дотациите, което е нелогично в една пазарна икономика - да дотираш отрасъл с няколко 10 000 работници на гърба на останалите. Не на последно място международната цена на качествените въглища падна заради качественото и евтино производтство на Русия и Украйна ( тъкмо и заради ниски заплати) Без да ти напомням и че електроотрасъла си позволява по-висок марж на печалбата заради факта че 1/3 е от атомната централа. Ако не бях женен щях да те поканя на ресторант за да ти обясна по-нашироко

79

-

преди 16 години

Какви ги говорите тук?Ако частниците продават на завишени цени значи няма да имат потребители.От там следва,че ще губят.Няма такава фирма,която ако иска да се конкурира ще предлага по-високите цени.Проблема не е в това дали тия отрасли са губещи,проблема както на всички държавни и бивши държавни предприятия и институции е,че едно време се работили непълноценно,крадени са,разграбвани,работили са на загуба,която е била незабележима и компенсирана от държавата и сега се оказва,че са натрупали сума ти дългове.От там са принудени да предлагат на по-висока цена,без да могат да плащат ежедневните разходи за труд и т.н.Да не говорим,че някои от тях продължават да бъдат разграбвани.Та в крайна сметка-вие от къде знаете,че предприятието и отрасъла ви са губещи или печелещи?За да говорите в сегашно време трябва да погледнете миналото им.Всяка управа сама си знае положението,вие /работещите/ виждате само последиците.И не ми говорете,че нямало печелещи фирми,които се изкарват губещи-има ги.Това,че вие не сте виждали как става е друг въпрос-то такива неща не се обявяват по вестниците.

78

преди 16 години

Въобще в България и протестите са като всичко останало-не се правят като хората и са доста съмнителни. Първо-като ще правиш протест, предопреди съответните органи, за да вземат те мерки. А не да задръстваш важни пътни артерии и така да пречиш нахората да си вършат работата. И второ-на всеки е ясно, че протестите в България винаги са свързани с политически цели и са предизборни. Включително и тези на градския транспорт, които много случайно избухнаха точно преди изборите за ЕС. Сега е малко рано за избори, понеже са чак октомври, но пък явно почвата се подготвя от рано.

77

Българин

преди 16 години

Заглавието наистина е некоректно, съгласен съм с Читател. Вярно е, че животът поскъпва, вярно е, че миньорите имат право на мнение (включително публично), но как си подбират средствата? Има нещо гнило.

76

Иво Иванов

преди 16 години

Нещо не ме разбра! За каква носталгия говорим, аз там не искам да стъпвам, такава е лудница! Точно обратното ти обяснявам, че въпреки, че съм бил скоро ученик виждам как седят нещата и съжалявам хората, които работят там. Наистина има и такива, които не вършат никаква работа, но има и други, които заслужават достойно заплащане. Продължавам да твърдя, че ако не се обединим всичките нищо няма да направим! Това е!

75

david

преди 16 години

Hora,az sam u4itelka i ot 4 godini niamam postoianno miasto,hodia ot u4ili6te vav u4ili6te da sabiram 4asove i da dokaram edna zaplata.Liatoto sam bez zaplata za6toto sam lektor na honorar.Na6ata profesia e mnogo hubava,no i mnogo otgovorna.Obi4am decata i ne iskam da rabotia drugo.Iskam da ''BLAGODARIA'' na krasivia ni ministar 4e sakrati mnogo 4asove i u4iteli.Vsi4ki zlini idvat ot dobre nahranenite ministri.

74

читател

преди 16 години

заглавието ви е некоректно скъпи новинари, защото е имало и ударени полицаи, а текста представя инцидента с известна доза едностранчивост.

73

Zleta

преди 16 години

Emi tova che doskoro si bil uchenik obqsnqva neshtata do golqma stepen. Izchakai da otmine nostalgiqta kym lubimoto uchilishte, da pochnesh da bachkash seki den po 8chasa i da sychetavash tova bachkane s oshte 100 neshta, koito sa ti na galvata. Togava shte razberesh che naistina ne vinagi nqkoi koito protestita ima pravo da go pravi. I drugi neshta shte razberesh ama s vremeto si.

72

Mariana

преди 16 години

"Маринче ,аз съм в енергетиката от 1992 г. Въгледобива благодарение и на многото стачки наистина е от губещите отрасли, електропроиводтвото, както и преноса и разпределението на ел. енергия не разбира се."Ако съм те разбрала правилно - въгледобивът е губещ отрасъл, а електропроизводството и електроразпределението не са. Е, къде е логиката според теб, след като въглищата са основната суровина за производство на електроенергия?

71

70

преди 16 години

Пич всяка частна фирма се създава за да печели. Аз бях в енергетиката в Булгаргаз и после в Овергаз бе пич. Сега не съм . Освен това съм на морето в 10-те си дни отпуска , иначе не се бой икзрвам толкова пари за моята фирма че самос 10% ДПечалба да плаща 2 пенсии и дотации на соц типове като теб