Трима миньори са пострадали, след като срещу тях е бил използван сълзотворен газ от полицията при протестите в ТЕЦ "Марица изток", съобщи Генчо Генчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в дружеството.

Около 600 миньори са се събрали тази сутрин на протест, но са били спрени от полицията на 6 км от мястото, където са били насрочени протестните действия.

Въпреки че са били свалени от автобусите, те са продължили пеш, но срещу тях е била употребена сила.

Друг техен колега, пострадал от удар с палка по главата, ще бъде откаран в болница в Стара Загора, допълни синдикалният лидер.

Междувременно стана ясно, че пострадалите миньори са напуснали болницата в Гълъбово по собствено желание.

Тримата са на път към Стара Загора, за да си издадат съдебно-медицински експертизи.

Д-р Петьо Атанасов лекар от Гълъбово съобщи, че и тримата са постъпили с оплаквания за обгазяване, което, по думите му, на този етап не се потвърждава.
 
„Не мога да коментирам вида на газа, нито дали въобще е имало обгазяване“, каза още той.

Двама полицаи също са пострадали по време на протеста на източномаришките миньори край Гълъбово, съобщи Йонка Георгиева, говорител на Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Те са настанени в болница. Удряни са в главата и корема с дръжки на знамена. От своя страна полицаите са използвали спрей за самозащита.    

Вече трети ден, миньорите настояват за промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, което да разреши социалните им разходи като дрехи, храна, премии, да не се облагат с ДОД.

Отмяна на приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 40 процента държавно и общинско участие за 2007 година, искат още протестиращите.

Те настояват пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase