Снимка: БГНЕС

Във Великобритания нов всъдеход произвежда повече въглероден диоксид (CO2), отколкото компактен модел от 2013 г. Това показва изследване на експерти от екологичната организация Possible, цитирано от Automedia.

В момента SUV-автомобилите стават все по-популярни сред жителите на Обединеното кралство, като техният дял на местния автомобилен пазар се увеличил от 21 на 33%. Освен това в 81% от случаите изборът на такива превозни средства се прави от богати семейства. Те са 20%, но пък карат колите си 3 пъти от останалите 80% от населението.

Близо 3/4 от новите всъдеходи са регистрирани на жителите от града, въпреки че за тази категория от населението подобни коли не са нужни. Според експерти в районите на Кесингтън и Челси в Лондон, където живеят най-вече богати хора, около 1/4 от автомобилите са именно SUV.

В същото време на цената на такъв автомобил британците спокойно биха могли да си купят електрическа кола, но тази тенденция все още не е широко разпространена. Затова и еколозите призовават за данъчна промяна в системата за замърсяване от страна на автомобилите.

Според доклад от февруари 2023 г. на Международната агенция по енергетика емисиите на CO2 от SUV в световен мащаб са равни на комбинираните емисии на две от най-големите държави в Европа - Великобритания и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase