Снимка: Milan Automotive

Австрия може и да е известна с много неща, но не и с производството на автомобили. Steyr и Puch може би хрумват на някого, а Magna е доставчик за други марки. Наскоро на пазара се появи нов играч: Milan Red.

Milan Automotive GmbH е фирма, разположена в Леоберсдорф, южно от Виена. Движещата сила в нея е 36-годишния Маркус Фукс. А неговата цел бе да създаде суперспортен автомобил, различаващ се от актуалните тенденции на пазара.

Двигателят на футуристичния автомобил е V8 с четири турбокомпресора, 6,2 литра обем и мощност 1325 к.с. Предаването е само задно. Освен това теглото е едва 1300 килограма, което гарантира ускорение до 100 за 2,47 секунди и максимална скорост далеч над 400 км/ч.

В разработката на Milan Red участие взимат много доставчици от Австрия. AVL работи по двигателя и симулационните технологии,  по титаниевите носачи. Според Milan, спортният автомобил е първият шосейно регистриран автомобил с напречни носачи от карбон.

От Milan Red са планирани едва 99 бройки, а единичната цена е малко под два милиона евро. Поръчани са 18 автомобила.

За съжаление проектът Milan Red се оказа балон. Наскоро Маркус Фухс бе осъден на четири години затвор заради измама в особено големи размери. Той е получил от седем човека суми от 1,2 милиона евро, без да има възможност да пусне в производство проектирания автомобил.

Макар в началото проектът да не е бил замислен като измама, той е мутирал в такава, тъй като с нови плащания са покривани открити стари сметки.
 
Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase