Кражбата става за по-малко от 5 минути - чисто и без шум. Снимки: Pylnoshtastie

Внимавайте къде паркирате, съветва редакторът на сайта Pylnoshtastie. Той е поредната жертва на автоджамбазите, които отмъкнали катализатора на колата му докато била паркирана в един от столичните молове.

"Паркирах личния си автомобил на най-долното ниво в паркинга на мола. След около 40 минути, когато отново я подкарах, колата притежаваше нов спортен звук. Гледката отдолу беше ето такава", пише мъжът, като прилага снимки на разрязаната изпускателна система.

От кадрите се вижда, че крадците работят доста чисто и безшумно, тъй като използват специална корда. В случая автомобилът е SUV с висок просвет, което допълнително е улеснило кражбата.
Катализаторите - крадат ги за минути
Липсващият катализатор

Полицаите обяснили на потърпевшия, че подземните паркинги в моловете не са най-сигурното място за автомобили - въпреки камерите и въпреки охраната. И че самата кражба отнема по-малко от 5 минути.

Катализаторът, чиято цел е да превърне вредните за околната среда отработени газове в безвредни вещества като въглероден диоксид, азот и водни пари, съдържа платина, паладий и родий. Именно тези материали са целта на крадците, които обикновено предпочитат дизелови автомобили, тъй като при тях количеството на ценните метали е по-голямо.

Цената на нов каталитичен конвертор е около и над 1000 лева, въпреки че джамбазите изкарват в пъти по-малко от подобна кражба.
Катализаторите - крадат ги за минути
Резонаторното гърне, което заменя оригиналната част

Решението за ограбения собственик е или да закупи нов катализатор, или да постави резонаторно гърне на неговото място (ако автомобилът го позволява). Тази интервенция коства само около 75 лв., но имайте предвид, че обикновеното гърне пропуска в атмосферата всички вредни газове.

Какво друго крадат джамбазите  — вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase