Снимка: БТА

С външните юридически услуги - за представителство или консултации, Националната електрическа компания (НЕК) защитава интереси на стойност над 1 млрд. лева. Това съобщи директорът на компанията Петър Илиев пред журналисти.

Още по темата

По-рано той участва в пресконференция, на която служебният енергиен министър Николай Павлов представи финансовите резултати на държавните дружества в сектора и дейността си в последните три месеца. 

В сряда прокурори влязоха в НЕК и иззеха документация, свързана с договори за външни услуги. От изявленията на проверяващия прокурор стана ясно, че сумата, които държавната компания е платила по тези договори, е малко над 1 млн. лева. Срещу тях обаче стоят интереси за над 1 млрд. лева, уточни днес директорът на дружеството.
 
Илиев уточни, че "най-скъпото" дело, за което компанията е ползвала външни услуги, е на стойност 220 млн. лева, а на външния изпълнител са платени към 220 хил. лева. Делото е спечелено на първа инстанция, посочи още той.
 
В НЕК на постоянен договор са 10-ма юристи, които са експерти в различни области. През тях минава цялата документация на държавната компания, каза Илиев. Той беше категоричен, че външни услуги ползват всички големи компании.
 
Разходите за съдебните дела, тоест и този 1 млн. платени за външните консултанти, не се признават от Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) като част от цената на тока, категоричен е още директорът на обществения доставчик.
 
В своето ценово искане за цената на тока от 1 юли, отправено към регулатора през март, от компанията са поискали увеличение на цената на дружеството с под 10%. Решението за цената на електроенергията през новия регулаторен период ще бъде взето от КЕВР в края на юни.
 
Проверката на прокуратурата обхваща договори, сключени преди 2015 година, отбеляза още Петър Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase