Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по кредитите ще се запазят на близки до настоящите нива до края на годината, прогнозират банкери.

Средната лихва по депозитите в левове момента е 0,72%, отчита статистиката на централната банка.
Според банкери тези, които търсят по-висока доходност, защото не знаят какво да направят с парите, могат да проверят пазара.

„Има банки, които дават. Просто трябва да се огледат и да търсят доходността, която искат. Има банки, които дават добри лихви и възможността е да огледат офертите, които има на пазара“, посочи Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на банка, пред bTV.

Като цяло банкерите не очакват съществени промени през годината при лихвите по кредитите. В момента средната лихва по потребителските заеми в левове е 8,22%, а по ипотечните – 2,56%, отчита централната банка.

„По отношение на лихвите за кредити на граждани нещата не би следвало да се променят в посока нагоре. Дали ще са посока надолу - предстои да видим, тъй като предстоят решения на ЕЦБ. Като цяло виждаме, че трансмисията на европейската парична политика при нас се случва по-бавно“, коментира Светослав Малинов, изпълнителен директор на търговска банка.

Доходите на домакинствата и икономиката растат и банкерите нямат опасения, че ще има ръст на необслужените жилищни заеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase