Снимка: bgonair.bg

Пчелари излязоха на пореден протест. Според тях третирането с препарата Цитрол е опасно за хората и животните. Председателят на Съюза на пчеларите у нас Михаил Михайлов гостува в Bulgaria ON AIR, където оправда бунта на своите колеги, тъй като според него Цитролът е изключително вреден.

"В момента се извършва медосбор и продукцията се замърсява. Пръскането трябва да е забранено. Агенцията по безопасност на храните е решена на всяка цена да го извърши, но е в нарушение. Безпредметно е това, което се прави, защото вече е сезон на цъфтеж. Веществото убива комарите, затова е разрешено", обясни председателят на Съюза на пчеларите.

Той подчерта, че пръскането е започнало преди месец и на места има двукратно третиране, което е породило недоволството на пчеларите в Димитровград.

"В Гоце Делчев също излязоха на протест и спират излитането на самолети и хеликоптери. Протестът ще продължи и днес. Посъветвах ги да напишат писмо до областна дирекция "Земеделие", за да се спрат тези пръскания", каза още Михаил Михайлов.

Гостът в Сутрешния блок заяви, че данните са категорични, че пчелните колонии у нас изчезват. Има синдром на празния кошер, а първопричина са пестицидите. Михаил Михайлов е на мнение, че трябва да се затворят пчелите да не излизат, за да не бъдат напръскани.

"Пчеларската година не започна добре и се обърнахме към Министерство на земеделието и храните за зимната смъртност и гладуването на пчелите. Поради неблагоприятно време се изгуби акациевата паша", посочи Михаил Михайлов и добави, че безспорно ще има повишаване на цените.

"Килограм обикновен мед се продава за 10-10,50 лева, а монофлорният мед върви от 11 лева нагоре. Смешни са цените на едро, които са около 4,50 лв за килограм", поясни гостът на телевизията.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase