Снимка БГНЕС

В света винаги е имало хора с невероятно богатство – от римските императори до Джон Д. Рокфелер, който става първият милиардер в света.

Но къде живеят най-богатите хора в момента? Сайтът VisualCapitalist.com представя инфографика на страните с най-много милиардери през 2024 г. на база на данни от годишния списък на Hurun Global Rich.

Важно е да се отбележи, че даването на точни оценки за богатството на милиардерите е изключително трудно и може да има разминавания между различните източници. В класацията на Forbes местата на САЩ и Китай са разменени, въпреки първите три държави в класацията остават същите.

Forbes също определя Бернар Арно като най-богатия човек в света, докато Hurun поставя Илон Мъск на върха на своята класацията. Въпреки това общият им топ 10 е сходен, макар и с няколко малко разминавания.

Според данните на Hurun Global Rich List 2024 Китай е страната с най-много милиардери в света – 814. Въпреки че Китай запазва първто място, броят на милиардерите е намалял със 155 на годишна база, докато този в САЩ е нараснал с 109 до 800. Разликата между двете страни сега е намалена до само 14 милиардери.

Заедно САЩ и Китай съставляват почти половината от общо 3279 души в световен мащаб, които според класацията са доларови милиардери. На трето място е Индия с 271 милиардери (ръст с 84 на годишна база), а след нея се нареждат Великобритания със 146 (ръст с 12) и Германия със 140 (спад с 4).

Топ 10 допълват Швейцария – 106 (ръст с 6), Русия – 76 (ръст с 6), Италия – 69 (ръст с 11), Франция – 68 (спад с 4) и Бразилия – 64 (ръст с 13).

Естествено, най-големите икономики в света имат по-голям брой на милиардери, тъй като те предоставят повече възможности за създаване на богатство. Швейцария, Сингапур и Швеция се отличават в това отношение, като само една от тях влиза в топ 20 на икономиките по общ брутен вътрешен продукт.

Смята се, че и трите страни имат високи данъчни ставки, като цяло не благоприятстват натрупването на богатство, пише аctualno. Но възприятията могат да бъдат подвеждащи. Швеция, например, няма данък върху наследството, има фиксирана ставка върху капиталовите печалби и корпоративна данъчна ставка от 21%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase