Снимка: архив, Булфото

Близо един от всеки пет български работодатели планира да увеличи броя на персонала си през третото тримесечие на тази година, сочат резултатите от обзорно изследване на компанията  „Менпауър“ за заетостта.

Нетната прогноза за заетостта в България за периода юли-септември е +14%, а позитивни планове за наемане са отчетени във всички индустриални сектори, обхванати от проучването. Резултатите остават без промяна  в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база.

От всички 753 работодатели, взели участие в проучването, 19% твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от юли до септември. Само 5 на сто възнамеряват да намалят персонала си.

Най-оптимистични нагласи имат работодателите в региона на град Русе, където нетната прогноза за заетостта е +21%. Работодателите в региона на Варна отчитат нетна прогноза за заетостта от +18% за третото тримесечие на 2014 г. Работодателите в Бургас и София посочват идентични резултати, с нетна прогноза от +11%.

„Прогнозите са следствие на няколко проекта, които ще стартират в тези региони”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. В Русе, например, има няколко чуждестранни фирми, които са свързани с автомобилостроенето – включително Witte  Automotive, която планира да удвои настоящата си работна сила.

В Североизточна България ще започнат проекти на стойност от 65 млн. лева, финансирани по Публичната инвестиционна програма на правителството – в областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище, отчитат авторите на проучването.

„Има други обещаващи признаци за региона на Бургас. За изграждането на нов индустриален парк край града се очаква „Термал Инженеринг“ ООД да открие нови работни места. Ще се строи и нов комплекс за преработка на нефт в бургаската рафинерия. Общата стойност на инвестицията за първия етап от проекта се очаква да възлезе общо на 1,5 млрд. долара. В строителството на съоръжението се очаква да бъдат ангажирани около 3 хил. души”,  допълва Надя Василева.

Тя също очаква, че фабриката за автомобилни кабелни системи на "Нексанс" в Плевен ще разкрие доста нови работни места. Предвижда се заводът да заработи още до края на тази година.

През идните пет години само в Пловдивско ще бъдат разкрити близо 200 хил. нови работни места, предимно от глобално ориентирани чуждестранни компании, включително развиващите се в туристическия бранш. Градът спокойно може да бъде наречен индустриален център – наблюдава се ръст на заетите в преработвателната промишленост, която осигурява 51 на сто от произведената продукция в региона, казва още Надя Василева.

Работодателите в сектор „Ресторанти и хотели“ очаквано имат най-силните планове за наемане, като следват секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“, „Търговия на едро и дребно“, „Земеделие“ и „Строителство“.

Прогнозата в сектор „Хотелиерство“ е следствие на започналия ваканционния сезон, особено в регионите Варна и Бургас. Хотелиерите по българското Черноморие имат спешна нужда от поне 100 хил. работници през следващите три месеца. В момента се провежда обучение за спасители сред абитуриенти от социални домове с финансиране от Червения кръст. 1 400 студенти ще бъдат наети това лято в хотели и ресторанти, а заплатите им се поемат от европейската програма за студентски стажове и практики, отчитат от „Менпауър“.

Според резултатите от проучването най-висок процент на очаквания ръст за наемане на нови служители ще има в големите компании (+19%), докато в микро- и средните по големина компании нетните прогнози са съответно 8% и 13%.Малко над една пета от малките компании ще наемат служители, което, сравнено с предходното тримесечие, е увеличение с 8 процентни пункта.

Четете още новини за икономика и политика в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase