Снимка: Bulgaria ON AIR

При полагането на своята клетва за президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова произнесе името на страната само като Македония, вместо Северна Македония. Първите действия на новия президент станаха повод за остра реакция както на Гърция, така и на България.

"Още при първата стъпка на Гордана Силяновска видяхме, че трудно излиза от капана на своите предизборни обещания. Затова политиците трябва много да внимават какво говорят в предизборна кампания. След полагането на клетвата от нейна страна и споменаването на името на държавата само като Македония, това предизвика мигновена реакция на гръцкия министър-председател Мицотакис, както и на гръцкия посланик", коментира журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в "България сутрин".

Още по темата
Европейската комисия също реагира. Урсула Фон дер Лайен каза, че Преспанският договор трябва да се спазва.

"А вчера говорител на ЕК, запитан от журналист какво трябва да направи РСМ, за да отбележи напредък, каза, че Скопие трябва да спазва всичко, поето като ангажимент, включително двустранните договори с Гърция и България. Включително и протоколите към договорите", уточни Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

Протоколите към договорите за добросъседство с България са два. Те са част от преговорната рамка и в тях са включени важни за България и македонските българи въпроси като промяна в учебниците съобразно историческата истина, отваряне на архивите на УДБа, спиране езика на омразата към македонските българи, реабилитация на жертвите на комунизма, голямата част от които са македонски българи и т.н.

"Изявлението от Брюксел за пореден път казва, че договорът, както и протоколите към него трябва да се спазват. В предизборната кампания на политиците от РСМ беше това избягвано да се говори и дискутира с македонската общественост - какви са ангажиментите за изпълнение. Имаше типична антибългарска реторика. Премълчава се пред македонското общество, че вписването на българите в Конституцията е само първи ангажимент по пътя на РСМ към еврочленство", каза журналистът.

Относно името на РСМ Милотинова напомни, че то е сменено с конституционна промяна: "Конституционната промяна и подписването на Преспанския договор отприщи пътя на РСМ към членство в НАТО. Смяната на името не беше случайно".

Ясно е, че не може да има компромиси при конкретните заявления от страна на Брюксел, коментира тя.

"Албанските партии са "за" евроинтеграцията на РСМ, за вписването на българите в Конституцията. Преговорите на Мицкоски ще бъдат трудни. Ако продължава това поведение на официално Скопие, ще продължи настояването на Тирана за отделянето на Албания от двойката. РСМ ще изпадне в ситуация да догонва", смята Милотинова.

При продължаване на втвърдяването на тона, вероятно ще продължат и репресиите срещу македонските българи, изрази опасението си журналистът. И тук е ролята на България да ги защити. "И друг път сме говорили за нуждата от създаване на Фонд за правна защита на тези хора. Отново да попитам - какво стана с него, защо не е създаден, след като предишното правителство се ангажира с това," попита журналистът.

"Дано РСМ намери начин да промени тона и да тръгне по пътя на евроинтеграцията. Само от нея зависи. Топката е в Скопие," обобщи Милотинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase