Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова занапред ще се придържа към конституционното име на страната, се казва от кабинета на държавния глава.

"В публичните си изяви македонският президент има право да използва името Македония, като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи", се казва още в съобщението.

Още по темата
От кабинета на Силяновска казват още, че Съгласно Конституцията, тържествената клетва беше подписана с конституционното име, както беше изготвена от Народното събрание.

"През последните 5 години македонските институции изпълняват задълженията си според Преспанското споразумение. Президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните задължения, които са поели към страната", допълват от кабинета на новоизбрания държавен глава.

На 12 май новият президент Гордана Силяновска-Давкова президент предизивка дипломатически скандал, припомня БГНЕС. Тогава Силяновка положи клетва като президент на “Македония” и не  не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Така с подписването на Споразумението се сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase