Главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Брамерц заяви, че основната работна хипотеза е, че Ратко Младич и Горан Хаджич се укриват в Сърбия, макар оперативната дейност да не е концентрирана само в Сърбия.

Брамерц, който е на посещение в Белград, посочи, че няма официален срок за арестуването на издирваните от Трибунала Младич и Хаджич.

Това според него би означавало, че съществува увереност, че хората, които ги издирват, знаят къде се намират те.

Главният прокурор на Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия обаче отбеляза, че арестуването на двамата остава приоритет номер едно за Трибунала.

На пресконференция в Белград Брамерц заяви, че е известно, че Младич не се укрива сам и разследването е концентрирано точно върху неговите помагачи.

„Ако досега Младич се укрива успешно, за това със сигурност има причини. Той е професионалист, знае как да се укрива и да предприема контрамерки. Ясно е, че не е сам и има подкрепата на други лица и това е в центъра на разследването“, каза Брамерц, цитиран от Танюг.

Още по темата

На срещата си главния прокурор на Трибунала в Хага сръбският премиер Мирко Цветкович заяви, че правителството на Сърбия и всички компетентни органи са изцяло посветени на сътрудничеството с Трибунала.

По думите му непрекъснато се полагат всички възможни усилия за това и останалите издирвани да бъдат изправени пред Трибунала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase