Снимка: Getty Images

Европа преди два дни деблокира кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС, но условието за по-нататъшен напредък към ЕС е цялостно сътрудничество с Трибунала в Хага и по-специално да бъде арестуван генерал Ратко Младич. Срокът за арестуването на Младич е една година, колкото се предполага, че ще е нужно на Сърбия да приключи процедурата по кандидатурата си, пише сръбският вестник „Прес“.

Години наред слушаме от компетентните лица, че „правят всичко, каквото могат, да открият Младич“ или призиви той да се „предаде и да спаси Сърбия и нейните граждани“, които държи като заложници. Но никой няма отговор на въпроса как е възможно разузнавателните служби в Сърбия и в чужбина, заедно със сръбската армия и полиция години наред да не могат да открият един човек – Ратко Младич!

Директорът на Агенцията за военна сигурност Светко Ковач няма отговор на този въпрос: „В рамките на нашите правомощия продължаваме ангажимента си в рамките на Екипа за действие за приключване на сътрудничеството с Трибунала в Хага. Това, което отговорно мога да кажа, е, че Ратко Младич не се намира във военните обекти и не го защитават хора от военните структури“, каза за „Прес“ Светко Ковач.

Подобна е ситуацията и в Агенцията за сигурност и информация. Йован Стоич, шеф на кабинета на директора на агенцията Саша Вукадинович, каза, че техен „приоритет е арестуването на останалите обвиняеми в Хага“ (имат се предвид Ратко Младич и Горан Хаджич).

„Целият технически и човешки ресурс е ангажиран да се открие къде се намират Ратко Младич и Горан Хаджич“, каза Стоич.

Подобни отговори получи „Прес“ и от Екипа за действие към Националния съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага.

Говорейки за арестуването на Младич, президентът на Сърбия Борис Тадич каза, че „компетентните държавни органи все още не знаят къде е Младич“, но той ще бъде открит и арестуван в „обозримо бъдеще“.

„Младич не е обикновен беглец, а войник със сериозен военен опит. По наша информация хората, които преди са участвали в укриването на Ратко Младич, са бивши и пенсионирани офицери, чийто опит в разузнавателните структури и структурите за сигурност е също много голям. Когато сътрудничеството с Хага приключи успешно, ще бъде разследван и политическият контекст на причините, поради които той не е арестуван по-рано и кой е отговорен за всичко това“, каза Тадич.

От своя страна военният анализатор на вестник „Политика“ Любодраг Стоядинович каза за „Прес“, че Младич продължава да е на свобода благодарение на хора от тайните служби.

„Смятам, че шефовете на Агенцията за военна сигурност и на Агенцията за сигурност и информация наистина искат да арестуват Младич, но в тези служби има групи, които правят всичко възможно това да не стане. Почти съм сигурен, че Младич е в Сърбия и изключвам възможността да го пази някаква чужда тайна служба“, казва Стоядинович.

Той обаче не вярва, че Младич ще бъде арестуван скоро.

Анализаторът Александър Радич пък казва, че президентът Тадич е имал добри намерения, когато каза, че Младич ще бъде арестуван в „обозримо бъдеще“.

Очевидно вече е зад гърба ни времето, когато тайните структури бяха зад гърба на Младич, но все още са останали някакви политическо-финансови структури, които го защитават. Смятам, че президентът има на какво да стъпи, като казва, че Младич ще бъде арестуван в обозримо бъдеще, оценява Радич.

Сърбия щеше да е много по-напред в приближаването си към ЕС, ако Младич беше арестуван досега, казва директорът на канцеларията за европейска интеграция Милица Делич.

„Трудно е да се каже дали щяхме да сме в ЕС, но е сигурно, че щяхме да сме много по-напред  по отношение на ЕС. Това също така щеше да е създало положителен образ на Сърбия по света, показвайки, че осъждаме всяко престъпление, казва Делич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase