Снимка: Bulgaria ON AIR

Финалната част от трилогията на Кшищоф Кешловски завършва с "Три цвята: Червено". Полският режисьор създава три независими една от друга истории, които са в синхрон със знамето на Франция и са свързани с посланията на цветовете - свобода, равенство, приятелство.

Смята се, че "Три цвята: Червено" е най-успешният от останалите и е с 3 номинации "Оскар", като и получава една за "Златна палма".

Този път историята ни среща с Валентина - младо момиче, което е модел в Женева. Героинята се запознава случайно със съдия, чието "хоби" е да подслушва чужди разговори по телефона. На пръв поглед двамата персонажи са напълно различни, но постепенно успяват да се сближат и да установят колко много си приличат.

Кешловски разказва спокойно своята история, като разчита на малките детайли да открият мястото на нихилистичността в лицето на възрастния герой и наивността в младото поколение. 

Цветовете са леко приглушени, за да дадат път на червеното, което е символа в тази история, а персонажите - самотници по свой си начин виждат шанс да преоткрият съдбата си.

Гледайте филма на 30 декември от 22:10 часа по телевизия Bulgaira ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase