Снимка: Bulgaria ON AIR

Новата постановка на Сатиричния театър “Всеки иска да живее” е покана за смях от сърце. За новата постановка пред Bulgaria ON AIR разказва Елена Панайотова, която е режисьор на спектакъла.

"Всеки иска да живее" е много интересна постановка. За първи път се поставя, на драматурга Ханох Левин, който взима най-древната трагедия от Еврипид "Алкестида", в която има такава ситуация, в която жена решава да се жертва за съпруга си цар и да умре вместо него. Не препоръчвам това да се прави в днешно време. Интересно е, защото той взима тази трагедия и я превръща в антитрагедия", заяви режисьорът в студиото на "България сутрин".

Героинята на Илияна Колева буди въпроси за нейните отношения със съпруга ѝ. "Въпреки че всеки иска да живее, аз казвам на съпруга си, че искам да умра вместо него. С това почват да се пораждат въпроси искрено ли е отношението на героинята ми спрямо него. Преплитаха се много неща и не беше лесно, но смятам, че усилията си струваха и се забавлявахме всички по време на процеса", допълни актрисата в ефира на Bulgaria ON AIR.

Някои от сцените са премахнати, защото са пророчески събития, споделя  Деляна Хаджиянкова. Тя допълва, че това е красиво и сюрреално представление с много красиви костюми. "То има брутален текст, написан преди повече от 40 години. Някои неща Елена и аз сме се опитвали да чистим, защото има пророчески неща, които плашат публиката като ги чуе, защото са се случили", добави актрисата.

Режисьорът на преставлението каза, че човек стига до низости, за да остане жив. “Ние наблюдаваме какво се случва. Това е една много екстремна ситуация, в която човек е готов да се продаде по всякакъв начин и да се унижи само и само да продължи да живее", коментира режисьорът.

Героят в спектакъла плаща много за живота си, но всяка секунда си струва, смята Колева. "Висока е цената на живота, но си струва и може би това е поуката от нашия спектакъл, че колкото и отвратителен на пръв поглед да е животът, всяка секунда струва много", сподели актрисата.

"В нашата пиеса героят плаща доста голяма цена, за да се опита да остане жив, въпреки всичко има някакво отлагане, но няма отмяна", добави Хаджиянкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase