Снимка: БГНЕС

"Да се поддържат над 430 болници за 7,5 милиона души население е абсурдна ситуация", заяви в Кърджали здравният министър д-р Анна-Мария Борисова.

"По света това е немислимо, особено в условията на криза”, отсече министърката.

На срещата си с медици от областта тя огласи "стряскащи факти за настоящото статукво, което обезкървява здравеопазването".

Според нея хроничната болест на здравната система у нас били свръххоспитализациите.

От 1 200 000 през 2001 г. през 2009 г. те са достигнали 1 850 000. Така всеки 4-и българин влиза в болница поне веднъж годишно.

Още по темата

По думите й има клинични пътеки, по които здравната каса се източва постоянно – за световъртежи, бъбречни колики, диабетна полиневропатия.

"Премятат се пътеки, а резултатът е харчене на пари и никаква ефективност, В Европа се прави точно обратното – там се съкращават “скъпи” легла за активно лечение и се разкриват легла за долекуване. При нас няма нито едно, ако не броим центровете за рехабилитация", поясни тя.

Борисова разкри и първата стъпка на реформата й, според която част от леглата за активно лечение ще трябва да се пренасочат за долекуване на пациенти с ясни диагнози, изискващи поддържащо лечение /като диабета/ или възстановяване /като ортопедичните случаи/, а част от клиничните пътеки да бъдат изведени от болниците.

"14% от медиците в болниците са пенсионери, 15 % нямат специалност, а анестезиолозите и патолозите в страната са под критичния минимум", отчете още тя.

"Неврологиите ще бъдат запазени заради растящия брой на инсултите, а хирургия и АГ в общинските болници ще има само там, където покриват стандартите", обясни още министърката на съсловието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase