Снимка: БГНЕС

Докладчикът на Европейския парламент иска оттеглянето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева, съобщава френският в. "Монд".

"Съдбата на предложената от България кандидатка за пост в Европейската комисия Румяна Желева създава проблем пред първите стъпки на екипа Барозу II.

След седмица на изслушвания, положението е много по-объркано, отколкото би искал председателят на Комисията”, отбелязва изданието в своя анализ.

Отбелязано е, че либералите и социалистите не искат българската кандидатка, а консерваторите я защитават с "половин уста".

"Пакта за ненападение между консерватори, социалисти и либерали беше разклатен от недоброто представяне на българската кандидатка, номинирана за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи”, се чете в материала на френското издание.

Още по темата

То цитира британският евродепутат либерал Андрю Дъф, докладчик на ЕП, който заявява:

"Най-доброто, което може да се случи от тук нататък е Желева да бъде оттеглена".

Дъф продължи атаката си спрямо Желева с изказването, че Европейският парламент "не може да си позволи да приеме корумпиран комисар, който освен това е проявил колебливи компетенции".

"Монд” припомня, че през 2004 г. Барозу трябваше да се откаже в последния момент от италианския кандидат Роко Бутильоне преди гласуването в ЕП на първата Комисия, защото италианецът беше обвинен в хомофобски и сексистки изявления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase