Текстът на писмото на председателя на Eвропейската комисия Жозе Мануел Барозу до Европейския парламент по казуса "Румяна Желева" стана известен в петък вечерта.

В писмото си шефът на ЕК подкрепя външния ни министър.

Барозу има доверие на личната декларация за конфликт на интереси на Желева.

По втория проблем с компетентността на външната ни министърка председателят на ЕК е дипломатичен, но я подкрепя.

Той смята, че Желева е достатъчно компетентна за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

По този начин Европейският парламент ще има последната дума за съдбата на Желева.

Още две хипотези

По неофициална информация обаче съществува и друг възможен политически ход – решението за съдбата на Желева да не бъде взето в Брюксел, а в София. 

Подобно развитие по казуса е по-малко вероятно, тъй като изисква категорична промяна в българската позиция и посочване на нов, по-подходящ кандидат за еврокомисар.

Хипотетично съществува и трети, най-достоен изход от казуса: Желева сама да се оттегли.

Двата почивни дни са възможно най-удобният времеви период за подобна стъпка – имиджът й ще пострада най-малко след позитивното писмо на Барозу.

Предвид последните изказвания на официални лица от София обаче към момента тази стъпка  изглежда малко реалистична.

Писмото

Поради големия интерес публикуваме и основните акценти от писмото на Барозу:

1) Поради нарочната ми молба, госпожа Желева потвърди още веднъж след изслушването, че нейната Декларация за интереси, публикувана на сайта на Комисията, е напълно точна и пълна.

В допълнение госпожа Желева публично предостави официални документи за потвърждение на това, че в момента на попълване на Декларацията за интереси на номинираните комисари, тя вече не притежава никакви акции в компанията, която й е принадлежала;

Още по темата

2) По отношение на способностите й да се справи с изискванията на портфолиото като Комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, госпожа Желева – която два пъти е избирана от българския народ за представител в ЕП и която в момента е министър на външните работи на своята страна – има нужната обща компетенция, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност да упражнява тези функции;

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase