Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Повече от половината хора в 50-милионен Судан нация страдат от остър глад. Смята се, че стотици умират от глад и болести, свързани с глада всеки ден, пише Reuters.

Но животоспасяваща международна помощ – готварско олио, сол, зърно, леща и други – не е в състояние да достигне до милиони хора, които отчаяно се нуждаят от нея. Сред тях е Раус Флег, 39-годишна майка на девет деца. Тя живее в разтегнат лагер за разселени лица в окръг Борам, в щата Южен Кордофан, като се крие от битки, предизвикани от гражданската война между суданската армия и паравоенни формирования, наречени Сили за бърза поддръжка.

Откакто Флег пристига преди девет месеца, хранителната помощ на ООН е преминала само веднъж – през май. Делът на семейството й се изчерпа за 10 дни, каза тя. Лагерът, в който живеят около 50 000 души, се намира в район, управляван от местни бунтовници, които държат около половината щат. Суданската армия няма да позволи на повечето хранителни помощи да преминат през контролните линии в района, казват служители на хуманитарните организации.

И така, всеки ден след разсъмване Флег и други измършавели жени от лагера правят двучасов преход до гора, за да берат листа от храстите.

За Флег и хилядите други в лагера, едва годната за консумация каша е ежедневна храна. Не е достатъчно. Някои са умрели от глад, казват медиците от лагера. Майката на Флег е една от тях. "Дойдох тук и не намерих нищо за ядене", каза Флег. "Има дни, в които не знам дали съм жив, или мъртъв."

Броят на суданците, които изпитват критичен недостиг на храна.

Светът разполага със сложна глобална система за наблюдение и справяне с глада в уязвимите страни. Състои се от агенции на ООН, неправителствени групи за помощ и западни страни донори, водени от Съединените щати. Те предоставят техническа експертиза за идентифициране на зони на глад и милиарди долари финансиране всяка година за изхранване на хората.

Судан е ярък пример за това какво се случва, когато последният, критичен етап в тази сложна система – доставката на храна на гладуващите – се разпадне. И разкрива една нестабилна предпоставка, на която почива системата: че правителствата в засегнатите от глад страни ще приветстват помощта.

Понякога в Судан и на други места правителствата и враждуващите страни блокират доставчиците на решаваща помощ – включително основния хранителен клон на ООН, Световната хранителна програма (WFP) – да доставят храна на гладуващите. И тези организации понякога са неспособни или се страхуват да отблъснат.

През август водещият световен наблюдател на глада съобщи, че войната в Судан и ограниченията върху доставката на помощ са причинили глад на поне едно място , в щата Северен Дарфур, и че други райони на страната потенциално изпитват глад. По-рано организацията за наблюдение на глада, известна като Интегрираната класификация на фазите на хранителната сигурност (IPC), обяви, че девет милиона души – почти една пета от населението на Судан – са в спешна ситуация с храна или по-лошо , което означава, че са необходими незабавни действия за спасяване на животи.

Части от Судан са се превърнали в „хуманитарна пустиня“, каза Христос Кристу, президентът на „Лекари без граници“, която е активна на място в Дарфур. ООН е в „режим на хибернация“."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 22 минути

Да сънувате цяла нощ как Путин щави грозните ви женички! И да му смучете лютото чушле на Путин!

61

Ада на чебурашките

преди 1 час

Споразумението на Москва с държавните представители на Судан показва важна промяна в курса. В катастрофалния конфликт, който избухна миналата година между суданската армия и бунтовническите Сили за бърза подкрепа (СБП) , Кремъл първоначално подкрепи СБП, особено като се има предвид, че преди това частната военна групировка Вагнер беше придобила права за добив на златните залежи в Судан. Тези права са постоянен източник на чуждестранна валута за Русия, притисната от санкциите на Запада, наложени след старта на нейната пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г.

60

Анонимен

преди 2 часа

Нали Русия е най-големия производител на жито? Да им изпрати 10 кораба и да спаси Африка!

fallback