Снимки: Stereo Room
fallback

Турне, концерти и тв риалити са само малка част от заетата програма на талантливата поп певица Мария Илиева, но нищо не е по-важно от нейните най-ценни занимания – времето, прекарано с нейните деца Александър и София. Популярната родна изпълнителка сподели пред редакцията на Dnes.bg, че се вълнува за първия учебен ден и очаква предизвикателствата, с които ще се срещне Алек. Мария е посланик на каузата за правилно детско развитие в училищна възраст,  която е водеща мисия на събитието на Dnes.bg – Day Off: School Time. То ще се проведе на 14 септември на паркинга на HIT Max, "Младост", от 10 до 17 часа.  

Синът ви тази година ще е в предучилищна възраст, усещате ли някаква промяна в себе си от този факт?

Усещам по-скоро вълнение. Интересно ми е да видя промяната в Александър, когато започне да ходи на училище. Очакват го предизвикателства - нови отговорности, дисциплина, вписване в непозната среда,  различни граници на свобода, среща с първия чин. Не съм притеснена, защото виждам как той с всеки изминал ден става по-отговорен и разумен, и вярвам, че ще се справи!

Какво беше най-голямото предизвикателство, с което се сблъсквате при подготовката за това негово ново начало?

Пазаруването. В действителност то беше интересно и за мен, и за Алек. Той си избра всичко - раница, корици на тетрадките, несесери и т.н., а аз му бях асистент. Търговските обекти са добре подготвени за истерията около първия учебен ден и улесняват максимално родителя.

Какви стратегии използвате, за да помогнете на детето си да се адаптира към новата учебна среда?

Разговаряме често за прекрасните срещи в живота, за новите приятелства, за възможностите да се обогатяваме с ново знание за света. Алек е любознателен и се стремя да възпитам у него смелост и изследователски дух.

Каква е вашата роля в учебния процес на детето и как го подпомагате в ученето? Имате ли някакви тайни да му разпалвате любопитството към нови неща?

Засега нямам особен принос към усвояване на конкретните поставени задачи в учебния процес. Александър се справя чудесно сам и моят стремеж е по-скоро да насърчавам развитието му и да дискутираме теми, които го вълнуват, да разсъждаваме, анализираме, да правим изводи и да четем книжки.

Самият Александър към какво проявява най-голям интерес?

Като възпитаник на СМГ, много ми се ще да вярвам, че е математиката (смее се). От известно време проявява голям интерес към шаха, научи се как се редят фигурите и как се движат. Доскоро играеше само на таблета си, но баба му му направи подарък - истинската игра и, стига да си намери достатъчно търпелив противник, може да играе с часове.

Тепърва ви предстои сериозен сблъсък с българската образователна система, има ли промени, които вие като родител бихте искали да видите?

Отдавна не съм имала директен поглед върху образователната ни система, основно се информирам от медиите. Сигурна съм, че нещата много са се променили от “моето време” насам, но и ми се струва, че крачките са твърде малки и не са съобразени с бързината, с която целият свят се развива. Неограниченият достъп до информация прави зазубрянето на факти излишно, иска ми се вместо него учениците да бъдат стимулирани да мислят и да боравят умело с бази данни. Би било чудесно училището да предлага интердисциплинарен подход, а именно да акцентира върху взаимовръзката между изучаваните дисциплини. Мисля, че така образователният процес би бил много по-интригуващ. Например математиката в химията и физиката, изобразителното изкуство в музиката и литературата и т.н. Проектната работа също би било добре да бъде приоритизирана.

Един от най-големите проблеми за един родител e как да ограничи времето на детето пред екрани. Вие как се справяте?

Истината е, че не съм твърде крайна - съвременните технологии са неизбежна част от живота ни, децата ми боравят с тях съвсем естествено и леко, без да са били някога специално учени за това. Все пак ограничения се налагат, предварително се уговаряме колко минути е разрешен таблет или пък телевизор.

Кои са любимите ви занимания с децата, къде обичате да прекарвате време заедно?

Винаги пътувам със семейството си. Много обичаме да сме заедно навсякъде, а когато видя моя любим и децата в публиката, съм още по-вдъхновена. Алек и София се чувстват комфортно в концертните зали и бекстейджа и знаят, че това е работното място на мама. Харесва ми, че нямат притеснение от големи пространства, хора и камери. Мисля, че това помага на самочувствието и социалните им умения.

Вчера приключи турнето ви, концертите са много, част сте от тв риалити, как един артист успява да балансира между професионалните ангажименти и грижите за децата?

Обичам да казвам, че ние, работещите майки, сме супергерои! На 12-ти септември в Плевен приключи турнето ми “100 причини”, което кръстих на едноименния ми сингъл. Минахме през Летните театри на Стара Загора, Варна и Пловдив и Операта в Русе. Семейството ми бе неотлъчно до мен и това ми донесе много любов, спокойствие и уют. Алек и София идват и на снимките на "Гласът на България", когато не са на детска градина. Доста се вълнуват, имат любими участници, вече са приятели с музикантите, екипа, операторите, озвучителите…

Мисля, че в основата на усещането за пълноценност, любов и завършеност е семейството. Благословена съм моето да е прекрасно и съм благодарна за това.

 

Повече информация за Day Off: School Time може да откриете на Investor Media PRO.

Основни партньори на Day Off: School Time са: Елана Фонд Мениджмънт, International Asset Bank.

Партньори на Day Off: School Time са: Britanica, Столето, British Council.

В партньорство с: Хипермаркети HIT MAX, Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Apteka.puls.bg.

Събитието се организира с подкрепата на: Max International, Valentis, NEXT LEVEL, Florina, Therasal, FREETUSS, Здравословен Център и абонаментни менюта - Vita Rama, Centrum, Academy PRO, Дентална клиника „Диамед“ Младост, Витамини за деца Марсианци, Детски учебен и арт център “OreHHerO”, Езикова школа „Престиж“, Верига зоомагазини и клиники „Zoo Center”, Бусинска Сръчкотилница, “Къмпинг Градина”, Хотел „Мальовица“, DEVIN, J Point Group и Photocorner.bg.

Институционални партньори на събитието са: BESCO, Музейко.

Медийни партньори на Day Off: School Time са: Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, сп. „Жената днес”, “София играе”, Mama Mia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback