Снимка: БГНЕС/ЕРА

Алиша Силвърстоун разтревожи феновете си тази седмица, когато публикува клип в TikTok, на който отхапва отровен плод, откъснат край пътя по време на пътуване в Англия. Актрисата каза, че си е помислила, че плодът може да е домат, но е разбрала, че не е, след като няколко хапки са разкрили неприятния му пиперлив вкус.

Изглежда, че този „домат“ е бил йерусалимска череша (Solanum pseudocapsicum), която заедно с истинските домати, патладжани, чушки и картофи е член на семейство Solanaceae. Въпреки че плодовете (и картофените грудки) на повечето от тези култури са безопасни за консумация, листата им могат да бъдат токсични.

Алиша съветва феновете си: "Ако не сте 100% сигурни, че нещо е храна, моля, не го слагайте в устата си".

Всички части на йерусалимската череша, която се продава като стайно растение, са отровни не само за хората, но и за кучета, котки и коне, според Американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните. Особено опасни могат да бъдат неузрелите плодове на растението, които причиняват увреждания на централната нервна система и стомашно-чревния тракт, включително делириум, болки в корема, треска, повръщане, парализа и др.

Консумацията на големи количества може да бъде фатална. Силвърстоун е имала късмет, защото, както казва тя, не е погълнала плодовете, а също така може би и защото плодовете са били червеникаво-оранжеви, което показва, че са били узрели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase