Снимка БГНЕС

Беларуски художник Алексей Кузмич се опита да „вдигне“ Винсент ван Гог от гроба, като разкопа с лопата пръстта около вечното му жилище във френския град Овер-сюр-Оаз.

Той бе арестуван преди да изпълни докрай пърформанса си. За куриозния случай съобщава Nexta TV в своя профил в социалната мрежа Х (бивш Туитър), като се позовава на канала на Кузмич в YouTube, където той е публикувал видео с провокативната си арт акция.

Пърформансът се случва навръх 134-годишнината от смъртта на великия нидерландски художник Винсент ван Гог, който си отива от този свят на 29 юли 1890 г. във френското градче Овер-сюр-Оаз, където е и погребан. Видеото е увековечило как Алексей Кузмич пристига на гробището с лопата, в бели дрехи и с бял грим на лицето. Артистът започва да рови с лопатата около надгробието на Ван Гог, за да го "съживи".

На английски той обяснява на висок глас на малцината наблюдатели на акцията, че не може да понесе да живее в свят, в който художниците са мъртви. „Добър ден, приятели. Дошли сте тук с мъката си. Аз ви разбирам. На мен също ми е непоносимо да живея в свят, в който художниците са мъртви. Художнико, време е да ставаш. Художнико, ставай!“, вика Кузмич пред събралите се туристи.

Представлението обаче не продължава дълго, тъй като пазачите на парка се намесват и повалят на земята беларуския авангардист, който след това е задържан от местната полиция за поругаване на гроба. 

По замисъла на Кузмич, той трябвало да извади ковчега на Ван Гог при звъна на будилника, който е донесъл и поставил на гроба му,.

Пърформансът на Алексей Кузмич е предизвикал полюсни коментари на различни езици в YouTube. Немалко ползватели го поздравяват за идеята и смелостта да се опита да я реализира. „Работата на беларуския художник и активист Алексей Кузмич е забележителен пример за пресечната точка между изкуството и активизма, като ни кани да разсъждаваме върху еволюцията и значението на съвременното изкуство.

В своя пърформанс Кузмич е показан да събужда емблематичния нидерландски художник Винсент ван Гог от гроба му – акт, зареден със символика, който заменя традиционните пластични изкуства с живо действие, характерно за артистични течения, които изискват присъствието и взаимодействието на зрителите, за да бъде творбата завършена“, обяснява фен в дълго послание на испански. 

„Време е Европа да свали памперса и да се хване за главата, иначе луди маргинали с чувство за всепозволеност ще продължат да цапат паметници, да обливат със супа картини в музеите и да разкопават чужди гробове. Нарисувайте картина, участвайте в изложба, ако сте художник, но вие искате евтино внимание, за да се почувствате важни и уникални...“, обобщава друг.

Винсент Ван Гог (1853-1890) е нидерландски художник постимпресионист. Творчеството му е оказало значително влияние върху живописта на XX век. За малко повече от 10 години той създава над 2100 произведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase