Снимка БГНЕС, архив

Целта на задържането и обвиненията срещу продуцента Нико Тупарев са да бъде разчистен теренът за някого. Тук не става дума просто за отнемане на бизнес. Това коментира пред "Сега" Грета Ганева, която е адвокат по търговските дела на Тупарев. Той беше задържан от МВР вчера, като единственото ясно е, че това е направено по разпореждане на прокуратурата. До момента държавното обвинение не е обявило какво точно е делото срещу Тупарев и не става ясно какво налага задържането му. Той може да бъде държан в ареста без санкция на съд до 72 часа.

Адвокат Ганева обаче смята, че атаката не е просто срещу клиента ѝ, а и срещу bTV, тъй като се проверяват договори, свързани с телевизията. Според нея институциите се използват с нелегитимни цели. Ганева каза още, че има обяснение кой стои зад всичко това, но не иска да го сподели публично, тъй като в такива случаи никога не се оставят следи.

"Обвинението е за това, че в качеството си на съдружник е "присвоил чужди пари... поверени му да ги пази и управлява", като е "наредил" суми, разпределени му от дружеството за изплащане на печалба/ дивидент. Сумите са минали по банков път, с платен данък, обявени са като разпределен дивидент в ГФО и в данъчните декларации на дружеството и на самия Нико", написа във Фейсбук Ганева.

Тя разкрива и интересен детайл от кухнята на прокуратурата - наблюдаващ прокурор по делото е бившият спецпрокурор Димитър Франтишек Петров, прочул се и с прословутия казус "Осемте джуджета".

Според адвоката очевидно не е извършена елементарна проверка поне в Търговския регистър, от която прокурорът би могъл да установи, че управител на дружество за периода, за който е обвинен Тупарев, е бил другият съдружник, както и че единствено управителят е разполагал с представителни пълномощия да извършва банкови нареждания, т.е. "Нико няма как да си е наредил сумата".

"Управителят и вече бивш съдружник на Нико е представил в Търговския регистър документи със съмнително съдържание и автентичност, които се оспорват в съда и е сезирана прокуратурата, въз основа на които е станал уж едноличен собственик на капитала, а за да замаже положението после е опитал да направи съдружник съпругата си чрез нейно дружество", пише Ганева. Същият този човек, който е и първи братовчед на Тупарев, е подал сигнала, по който прокуратурата формално се е задействала.

Тя допуска, че решението за задържането на Тупарев "е било взето вероятно по идентичен начин с този, за който разказваше Любена Петрова (Павлова след развода с Пепи Еврото) - обвинителните актове са се пишели в "Осемте джуджета" и след отнасянето им в прокуратурата направо са били подписвани от съответния прокурор и изпълнявани".

По думите ѝ "в момента практически цялата държава е мобилизирана по случая чрез институциите си - прокуратура, КЗК, НАП, РЗИ, медии". "Както беше казано, жабата е сварена и джуджетата са все по-корпулентни", завършва алегорично поста си Ганева.

Повече от ден след ареста на Тупарев, най-накрай прокуратурата реши да пусне някакво официално съобщение. В него се твърди, че той е привлечен към наказателна отговорност за длъжностно присвояване.  "Според прокурора доказателствата по делото водят до разумно подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража", обясняват още от прокуратурата. Изобщо и не става ясно какво е това "разумно подозрение".

Досъдебното производство е образувано през май 2024 г. с постановление на прокурор в СГП и се води от Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП. Според наблюдаващия прокурор, събраните до момента доказателства били достатъчни за привличането на Тупарев в качеството на обвиняем. Не се посочва какви са тези доказателства.

Обвинението спрямо Тупарев  е за това, че в периода от 11.03.2020 г. до 16.09.2020 г., в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – съдружник в търговско дружество, на когото е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв. "На 11.03.2020 г., на 01.04.2020 г. и на 16.09.2020 г. обвиняемият наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банки без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай", твърди прокуратурата.

СГС насрочи за разглеждане внесеното от СГП искане още за днес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase