Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Популярната малийска певица Рокия Траоре е била арестувана в Италия заради неизпълнена присъда от две години затвор в Белгия, издадена в спор за попечителство над дете.

Певицата и китаристка беше осъдена задочно през октомври по обвинения в родителско отвличане, след като избяга от Франция през 2020 г., когато трябваше да бъде предадена на белгийските власти, предаде АФП.

Италианските медии съобщиха, че музикантката е била арестувана на летище "Фиумичино" в Рим, след като е долетяла в страната за концерт.

От прокуратурата в Брюксел съобщиха, че "арестът на Траоре в Италия е следствие от решение на Наказателния съд в Брюксел от 18 октомври 2023 г., с което тя е осъдена задочно на две години лишаване от свобода за това, че не е предала дете на лицето, което има право да го отглежда".

Траоре е арестувана в Париж през март 2020 г. с европейска заповед за арест заради решение на белгийски съд, с което ѝ е наредено да върне дъщеря си, която вече е на 9 години, на нейния белгийски баща.

Тя пренебрегна забраната за напускане на Франция и няколко месеца по-късно отлетя до дома си в Мали, преди да бъде изпратена в Белгия.

Адвокатът на бащата на детето заяви, че той не е имал никакъв контакт с дъщеря си, която живее в Мали, откакто е навършила 4 години.

Адвокатът заяви, че бащата е предложил да изготвят ново споразумение за попечителство с Траоре, валидирано от малийски и белгийски съдилища, за да "намерят изход от този кошмар и да гарантират на детето си бъдеще с двама родители".

Освен с музикалната си кариера, Траоре е известна и с работата си в полза на бежанците, а през 2015 г. стана посланик на ООН за бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Свобода за Ракия

преди 6 дни

То тва на снимката може само да се оплоди и да износи детето! Местоименията му са то, те, тях, дзън и дзун!

8

Елементарно Уотсън

преди 6 дни

Исползват мъжете само за разплод както животните. Типично животинско поведение.

7

Шериат за жените

преди 6 дни

При кого остават децата при развод в ислямските държави? Най-големите napaзuтu , вечно ревящи за помощи и привилегии, са точно феминистките.

fallback