Снимка: БГНЕС
fallback

Държавна сигурност опитала да вербува музиканта Етиен Леви, но той категорично отказал. Това обяви самият той пред OFFNews, след като в началото на седмицата Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви служителите на ДС и БНА в листите за вота за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни.

Сред тях се оказа и името на певеца, педагог и професор в Нов български университет Етиен Леви. Той беше проверен от комисията, тъй като е кандидат за народен представител от партия "Величие".

Опитите за вербуване започнали, когато Леви бил в казармата. Тогава на няколко пъти военните го разпитвали за роднините му в Израел и Западна Германия, разказа Леви.

През 1988 г., когато вече е известен музикант от популярната по онова време група "Трик", непознат човек му звънял многократно с настоятелна покана за среща. След пет-шест разговора Етиен Леви се съгласил на среща, която се провела в парк "Възраждане".

На нея непознатият му обяснил, че е служител на Държавна сигурност и му предложил да улесни пътуванията му в чужбина срещу сътрудничество. "Искате от мен да стана доносник?", попитал Леви, а агентът отговорил: "Е, нека не използваме тази дума".

Месец по-късно Леви отново се срещнал с агента. "Това беше последната ми среща с него. Казах му: "Аз няма да предам рода си. От мен доносник не става!", разказа още музикантът.

Според него "Панайотов", под чийто псевдоним се твърди, че е бил вербуван, вероятно е името на агента, който срещнал два пъти в далечното минало. "Но знаете ли колко незначителен е бил този човек в живота ми, когото срещнах наистина два пъти, че дори не помня името му!", добави Леви.

"Няма нито един подписан от мен документ, с който да давам съгласие да донасям на службите. Всички знаят колко достоен и почтен човек съм към хората. Аз не бих предал врага си, камо ли да отида и да бъда доносник, което е за мен най-долното и мерзко нещо. Преди няколко години излезе друг списък със сътрудници на Държавна сигурност, в който имаше и мои колеги - музиканти и изпълнители. Видяхте ли там името на Етиен Леви?", коментира той и пред Lupa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Полк. Марков

преди 3 седмици

Става, става.

56

Дон Кикот

преди 1 месец

Другари какво стана със светлото социалистическо бъдеще което 45г чакахме? 89г стана прекалено мрачно и върнахте "прогнилия" капитализъм за да станат първи капиталисти?

55

Христо

преди 1 месец

Дебелоок дебелокож. Службогонец. С неговите познания е "професор". Изял е хляба на много талантливи музиканти.

fallback