Снимка: БГНЕС
fallback

Британско-албанската поп певица Дуа Липа осъди израелската офанзива в Газа като "геноцид", след като в Лондон се проведе нов пропалестински протест, при който бяха арестувани десетки хора.

"Изгарянето на живи деца никога не може да бъде оправдано. Целият свят се мобилизира, за да спре израелския геноцид", написа певицата в Instagram с хаштаг "#AllEyesOnRafah", който се превърна в тенденция в социалните мрежи.

Военните операции на Израел в Газа, концентрирани сега върху Рафах, провокираха нов отпор, след като официални представители на Газа заявиха, че израелски удар този уикенд е подпалил претъпкан бежански лагер, убивайки 45 души.

Американският актьор Педро Паскал и моделът Бела Хадид също публикуваха графики с надпис "Всички гледат към Рафах" в Instagram. Хадид е изразявала гласно подкрепата си за правата на палестинците, а също така е наричала израелската офанзива "геноцид".

През 2021 г., преди ескалацията на конфликта между Израел и Хамас през октомври миналата година, Дуа Липа, Бела Хадид и сестра ѝ Джиджи Хадид бяха описани като антисемити в реклама, публикувана в "Ню Йорк Таймс" от еврейска група, наречена World Values Network.

Дуа Липа отвърна на рекламата, като отхвърли "фалшивите и ужасяващи твърдения".

Макар че поп сензацията с косовски произход е критикувала войната в Газа и е била гласовит поддръжник на правата на палестинците, това е най-силната ѝ критика към действията на Израел.

През януари Липа призова за "хуманитарно прекратяване на огъня" по време на интервю за списание "Ролинг Стоун". Преди това тя подписа отворено писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което призова за "прекратяване на бомбардировките на Газа и безопасно освобождаване на заложниците".

40 души бяха арестувани в Лондон след пропалестинска демонстрация, в която участваха до 10 000 души, съобщи полицията на Обединеното кралство.

Рок звездата Пол Уелър, рапърът Stormzy и актрисата Тилда Суинтън са сред британските знаменитости, които по-рано са призовавали за прекратяване на огъня в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Руя

преди 3 месеца

Браво на тези личности.

16

Анонимен

преди 3 месеца

Лоши хора има сред всички. Последният се подиграва над жертвите!

15

Анонимен

преди 3 месеца

Колко удобно...от луксозното си имение да обвиняваш народ, който непрестанно е подложен на терористични атаки, отвличания, убийства и изнасилвания.... Какво ли щеше да говори тази, ако беше отвлечена от палестински терористи, ако бяха убили близките и, ако се бяха гаврили с тялото и, както терористите от Хамас се гавреха с отвлечените и убити евреи, а "мирните" палестинци ги аплодираха...

fallback