Кадър: YouTube

Скърбящо шимпанзе носи на ръце мъртвото си бебе в зоологическата градина „Биопарк“ в испанския град Валенсия през последните три месеца, предаде Ройтерс.

Маймуната, наречена Наталия, губи малкото си, когато то е само на няколко дни. Оттогава тя се е прилепила към неговото тяло и не иска да се раздели с него.

„Това е поведение, което и преди е било наблюдавано при шимпанзетата, не само в зоологическите градини, но и в дивата природа“, каза пред Ройтерс Мигел Касарес, директор на зоопарка.

Подобно на хората шимпанзетата могат да скърбят за смъртта на близките си, но е необичайно този процес да продължава толкова дълго. Въпреки това Касарес каза, че скръбта на шимпанзето трябва да се уважава, точно както при хората.

„Първоначално посетителите ни са шокирани от това, че виждат мъртвото бебе, но веднага щом им обясним защо сме го оставили и защо го държим под наблюдение, разбират ситуацията“.

През 2018 г. Наталия вече изгуби едно от малките си, така че този път тя е внимателно наблюдавана.

Шимпанзетата са сред най-застрашените примати в Африка, където дивата им популация от 100 000 до 200 000 екземпляра е застрашена от лов, загуба на местообитания и болести.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase