Снимка: БГНЕС

Свидетелства, които адвокатът на Илон Мъск се бореше да запази далеч от очите на обществеността, бяха публикувани.

Мъск даде показания през март по дело, в което се твърди, че милиардерът е подкрепял конспиративна теория, която лъжливо свързва 22-годишния Бен Броуди с неонацистка група.

Броуди заведе делото миналата есен, след като Мъск популяризира публикации в Twitter, които лъжливо идентифицираха Броуди като човек, участвал в сбиване по време на гей парад. Боят се случи между двете крайнодесни групи: националистите от Роуз Сити и Гордите момчета. Групите възнамеряваха да прекъснат LGBTQ+ събитието.

Миналата година Мъск отговори на поредица от публикации в X за инцидента, които изглежда показват, че Броуди е едно от лицата от видеото на инцидента.

"Изглежда, че един е студент (който иска да се присъедини към правителството), а друг може би е член на Антифа“, пише Мъст на X. "Но въпреки това е вероятна ситуация под фалшив флаг."

Броуди съди за обезщетение от 1 милион долара, обвинявайки Мъск, че накърнява репутацията му.
22-годишният мъж каза, че е бил подложен на тормоз и дори е бил принуден да напусне дома си в един момент поради последиците от публикациите в социалните медии.

HuffPost беше първият, който съобщи за стенограмата на показанията, която беше публикувана в понеделник. Съдията отхвърли усилията на адвоката на Мъск да маркира стенограмата като "поверителна", съобщава изданието.

Вижте някои от най-интересните цитати от двучасовото показание:

В показанията Банкстън пита Мъск за цитат от биографията на Уолтър Айзъксън за главния изпълнителен директор на Tesla.

В книгата Айзъксън цитира Мъск, който казва: "Толкова често съм се прострелвал в крака, че трябва да си купя кевларени ботуши".

Мъск каза в показанията, че е "виновен за много самонаранявания".

"Може да съм направил повече, за да увредя финансово компанията, отколкото да й помогна, но със сигурност го правя – не ръководя публикациите си от това, което е финансово изгодно, а от това, което вярвам, че е интересно, важно или забавно за обществеността", каза Мъск по-късно в отговор на въпрос относно това дали той е използвал публикациите си в X, за да даде тласък на компанията за социални медии.

Откакто Мъск купи Twitter през 2022 г., се съобщава, че компанията е загубила много от най-големите си рекламодатели. Мъск е изправен пред критики за някои от публикациите си в сайта, включително една, в която той изглежда популяризира публикация за теорията на конспирацията за „страхотната замяна“, която обикновено се разпространява от белите расисти.

Fidelity понижи стойността на дела си в социалната медийна компания на Мъск през февруари - което предполага, че оценката на X е спаднала със 73%, откакто Мъск купи платформата за 44 милиарда долара.

Мъск призна, че е използвал за кратко "тестов акаунт" на X през 2023 г.  Той също сподели, че е публикувал от алтернативен акаунт, който се нарича "baby smoke 9000".

Motherboard беше първият, който съобщи за един от предполагаемите акаунти, @ermnmusk, миналата година, след като Мъск публикува екранна снимка на своя Twitter акаунт. Някои потребители успяха да проследят предполагаемия допълнителен акаунт, който изглеждаше видим на снимката.

Мъск изглежда е използвал акаунта @ermnmusk, за да публикува в X от гледна точка на своя тригодишен син, също на име X.

"Най-накрая ще стана на 3 на 4 май!" - акаунтът е публикуван през април 2023 г., според Motherboard.

Синът на Мъск с Граймс, X Æ A-12, е роден на 4 май.

"Иска ми се да съм достатъчно възрастен, за да ходя по нощни клубове", гласи друг туит от акаунта през 2023 г., според Motherboard. "Звучи толкова забавно".

Мъск каза по време на показанията си, че е използвал алтернативния акаунт за тестване, но той вече не функционира.

"Използвах го за кратко като тестов акаунт", каза Мъск. "Има само два акаунта, които използвам редовно. Единият е основният ми акаунт, а другият е baby smoke 9 000."

Що се отнася до споменаването на Мъск за baby smoke 9 000, не е ясно дали Мъск е имал предвид потребителско име, което буквално е @babysmoke9000. В момента платформата показва този акаунт като неизползван.

Акаунтът @ermnmusk, от друга страна, беше публикуван в X наскоро в понеделник под името "Elon Test".

Собственикът на X каза, че не използва нито един от вътрешните инструменти на компанията, за да провери легитимността на публикация в сайта, преди да взаимодейства с нея. Вместо това той публикува неща с намерението на функцията за бележки на общността на X, позволяваща на потребителите да коригират неточностите.

На въпрос от адвоката дали се е опитал да разгледа информацията относно Броуди, преди да подсили публикации в X, които изглежда го споменават, Мъск каза, че не го е направил.

"Не си спомням да съм осигурявал друга информация", отговори Мъск.

"Мисля, че наистина направих това добронамерено, защото не бих поискал проверка на фактите, което правя, като добавям бележки на общността", каза Мъск, споменавайки как е маркирал бележки на общността в публикацията си.

Функцията позволява на потребителите да добавят бележки към публикация в X, но бележката се показва само ако достатъчно хора гласуват за добавянето й и "изисква хората, които исторически не са били съгласни, да се съгласят“, казва Мъск.

"Разчитам на бележките на общността за проверка на фактите", каза Мъск. "Намирам това за най-добрата система в интернет."

Когато Банкстън попита милиардера дали разбира, че Броуди го съди, Мъск каза, че наистина адвокатът на Броуди го е съдил.

"Смятам, че в много случаи, а вероятно и в този, истинският ищец е адвокатът, който търси пари, като вас", каза Мъск.

Мъск каза, че атаките в социалните медии рядко имат „значително отрицателно въздействие“ върху нечий живот.
На въпрос дали смята, че публикациите му, включващи Броуди, са повлияли негативно на 22-годишния младеж, Мъск каза, че не смята, че са имали.

"Хората са атакувани през цялото време в медиите, онлайн медиите, социалните медии, но рядко се случва това да има значително отрицателно въздействие върху живота им", каза Мъск.

Мъск и неговият адвокат Алекс Спиро не отговориха веднага на искане за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase