Снимка: PR Fest Team

Пионерите на пустинния блус ,носителите на награда Грами и любимци на Робърт Плант, Карлос Сантана, Том  Йорк и Боно – Tinariwen, идват за първия си концерт в България на 11 септември в Зала 3 на НДК.

Tinariwen е група, създадена в северната част на Мали, смесваща традиционна западноафриканска и арабска музика с популярните блус и фолк. Възникнала в бежански лагер, формацията е истински бунтовническа в контекста на практически нестихващата гражданска война на територията на родината на музикантите.

След първите си международни изяви в началото на новия век, Tinariwen предизвикват вълна от възхищение. Албумите „Amassakoul“ и “Aman Iman” им носят европейска разпознаваемост, награди и първо участие на фестивала Гластънбъри.

Сред успехите им са и номинации за Грами, а през 2012 печелят и престижната награда. На вълната на техния успех, се появяват десетки други туарегскиформации, смесващи традиционната за  пустинята Сахара музика със западната интерпретация на понятието „блус“.

В България Tinariwen идват по покана на Fest Team, a на неподражаемия китарен музикален стил на групата, най-често наричан “assouf“ (в превод „носталгия“), ще можем да се насладим на концерта на 11 септември в Зала 3 на НДК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase